ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă ştiinţifică consacrată lui Ion Creangă

17:12 | 28.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. O conferinţă ştiinţifică, consacrată împlinirii a 180 ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă, a avut loc astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul de Filologie al AŞM, în cadrul Festivalului „Zilele Creangă”, program triplex Chişinău−Iaşi−Tîrgu-Neamţ, ediţia a VII-a, care se desfăşoară în perioada 27 februarie-4 martie.

În alocuțiunea sa, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că a rosti numele lui Ion Creangă, înseamnă a recunoaşte actualitatea şi posteritatea lui.

„La ora actuală, ne bucură faptul că manualele japoneze oferă un loc aparte basmelor lui Ion Creangă. Copilăria este una dintre marile valori  spre care s-a îndreptat Ion Creangă şi căreia i-a dat o expresie genială. George Călinescu zicea că Ion Creangă a exprimat copilul universal. Iar Nicolae Iorga a fost primul care a înţeles valoarea lui Ion Creangă şi măreţia lui epică”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Prezentă la eveniment, Olguţa Creangă Caia, strănepoata povestitorului din Humuleşti, a dăruit Academiei de Ştiinţe a Moldovei o ediţie a operei complete a lui Ion Creangă, apărută recent în limba portugheză.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001619

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!