ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată expoziţia-concurs a meşterilor cioplitori în lemn, ediţia a II-a

17:49 | 03.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurată astăzi cea de-a doua ediţie a expoziţiei-concurs a meşterilor cioplitori în lemn, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, sub egida Ministerului Culturii.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a menţionat că expoziţia întruneşte 25 de meşteri populari şi are drept scop promovarea artei cioplitului tradiţional artistic al lemnului şi transmiterea către tînăra generaţie a meşteşugului, prin intermediul atelierelor de creaţie organizate de meşteri pe parcursul expoziţiei.

Preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi, a subliniat că cioplitul în lemn a devenit o tradiţie la moldoveni şi este răspîndit în întreaga ţară. „În R. Moldova sînt sute de meşteri cioplitori în lemn, dintre care 85 au devenit membri ai Uniunii Meşterilor Populari. Le mulţumesc şi pe această cale pentru faptul că ei fac ca lemnul să aibă viaţă”, a mai spus Dumitru Costandachi.

Lucrările meşterilor au fost înalt apreciate de către Aliona Baroncea, şefă de direcţie în cadrul Ministerului Culturii, Diana Dicusarî, directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, precum şi de către numeroşi vizitatori.

Cei mai buni meşteri populari au fost menţionaţi cu diplome şi premii băneşti. În posesia Marelui Premiu în valoare de 3000 de lei a intrat Valentin Colin, meşter popular din satul Pohoarne, raionul Şoldăneşti.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 7 mai.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001739

img17001739

img17001739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!