ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opera Pekin şi Orchestra "Virtuozii Moscovei" au evoluat pe scenele Festivalului “Mărţişor”

12:56 | 04.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Două concerte, susţinute de artiştii Operei Pekin şi cei de la Orchestra Simfonică „Virtuozii Moscovei”, a avut ocazia să admire publicul din Chişinău în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Muzică “Mărţişor”, ediţia 51-a, care se desfăşoară în perioada 1-10 martie în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Artiştii chinezi au concertat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar cei ruşi - la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din capitală.

În cadrul concertului Operei Pekin, spectatorii au avut ocazia să urmărească cele mai populare fragmente din operele chineze, prezentate de „Beautiful Tianjin” Art Troupe, în limba chineză cu subtitrare în limba română. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii al Republici Moldova în colaborare cu Ministerul Culturii Republicii Populare Chineze, Ambasada  Republicii Populare Chineze din R. Moldova și Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu”.

În debutul evoluării artiștilor de la Academia Tianjin a Operei Pekin, ministrul Culturii, Monica Babuc, a subliniat că Opera Pekin este înscrisă, începînd cu anul 2010, în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Totodată, oficialul moldovean a accentuat că la ultimele trei ediții ale Festivalului „Mărţişor” au participat membrii Orchestrei Naţionale de Femei din Jiangsu, China, și grupul de dansatori compus din persoane cu dizabilităţi „China Disabled People’s Performing Art Troupe”, fapt care vădește un interes sporit al autorităților și publicului autohton față de cultura chineză. Cu această ocazie, Monica Babuc a adus mulțumiri Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova pentru o colaborare exemplară la promovarea valorilor culturale.

Academia Tianjin a Operei Pekin a fost înființată în anul 1956. Este o Academie de Artă de prim rang în China, fiind considerată o relicvă națională culturală intangibilă. În cadrul Academiei au fost antrenați numeroși artiști, care au fost distinşi cu diverse premii și titluri de onoare.

În aceeaşi seară, spectatorii au avut ocazia să-i admire şi pe membrii Orchestrei Simfonice „Vituozii Moscovei”, condusă de Vladimir Spivakov, în cadrul unui spectacol susţinut la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău.

Orchestra Simfonică "Virtuozii Moscovei" a fost fondată în anul 1979 de către cunoscutul violonist și dirijor rus Vladimir Spivakov. Anual, orchestra susține circa 100 de concerte. Pentru contribuția sa în lumea artei și a activităților sale vizînd pacea și dialogul între culturi, Vladimir Spivakov a fost desemnat în anul 2006 Artist UNESCO pentru Pace. De asemenea, el a fost decorat cu înalte distincții de stat din Rusia, Ucraina, Franţa, Armenia. În 2000 a primit Ordinul Legiunea de Onoare din partea președintelui Franței, iar în 2002 a fost ales doctor Honoris Causa al Universității „M.V. Lomonosov” din Moscova.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001757

img17001757

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!