ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui poem vocal-simfonic de Ghenadie Ciobanu a avut loc la Filarmonica Naţională

12:05 | 06.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Premiera „Poemului elegiac” din ciclul vocal-simfonic „Apres Une Lecture”, pentru bariton şi orchestră simfonică, de compozitorul Ghenadie Ciobanu, laureat al Premiului Naţional, pe versurile poetului Valeriu Matei, a avut loc ieri seară în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, ediţia a 51-a, informează MOLDPRES.

Lucrarea a fost interpretată de soliştii: Ludovic Armin Cora (oboi, România), Sergiu Muşat (clarinet), Vitalie Cebotari (bariton) şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijată de Mihail Agafiţa, Artist al Poporului.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Ghenadie Ciobanu a menţionat că ciclul „Apres une Lecture” este conceput ca o lucrare vocal-simfonică, inspirată din texte ale poeţilor români. Iar una din ideile lucrării constă în aflarea diferitelor ipostaze ale raporturilor dintre textul muzical şi cel literar, muzicii revenindu-i funcţia de a accentua şi de a complini în aspectul afectiv valenţele semantice ale poeziei.

„Primele două piese au fost interpretate la Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Chişinău: „Poem postmodernist” şi „Poem rap” de Emilian Galaicu-Păun. În poemul de faţă am inclus şi o doină interpretată de Valeriu Matei. Următorul poem va fi pe versurile lui Aureliu Busuioc. Astfel, treptat, sper să ajung la o lucrare vocal-simfonică de peste două ore pe versurile mai multor poeţi”, a spus Ghenadie Ciobanu.     

Potrivit criticului muzical Rodica Iuncu, lucrarea prezentată în premieră este un poem original, în care „transpare viziunea şi formula modernă a muzicii lui Ghenadie Ciobanu”.

Compozitorul Gheorghe Mustea, dirijorul Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, care a înregistrat la radio primele două poeme, a subliniat că aceste lucrări sînt scrise cu aceleaşi tehnici componistice moderne, într-un stil aparte. „În fiecare poem, compozitorul foloseşte un citat. Astfel, în primul poem a utilizat un citat din muzica lui Richard Wagner, dar aici a folosit o doină interpretată de Valeriu  Matei. Aceasta îi dă lucrării o prospeţime aparte. Lucrarea este foarte bine orchestrată, este un foarte bun echilibru între partiţia vocală şi orchestră”, a constatat Gheorghe Mustea.

În cadrul aceluiaşi spectacol a fost interpretată şi simfonia "Manfred" de P.I. Ceaikovski.

Ghenadie Ciobanu (n. 1957, Republica Moldova) a  absolvit Institutul Muzical-Pedagogic “Gnesin” din Moscova, Facultatea pian (1982) şi Conservatorul “Gavriil Musicescu” din Chişinău, catedra compoziţie (1986). Este autor a mai mult de o sută de lucrări în genurile: operă, musical, simfonic, muzică de cameră, corală, de teatru şi film. Creaţiile sale au fost interpretate în cadrul a numeroase recitaluri şi concerte în R. Moldova, România, Franţa, Germania, Grecia, Spania ș.a.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!