ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia va oferi R. Moldova aproximativ 4,8 mln de dolari pentru procurarea tehnicii şi echipamentelor agricole

12:36 | 07.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Japonia va oferi Republicii Moldova aproximativ 4,8 milioane de dolari pentru procurarea tehnicii şi echipamentelor pentru agricultura conservativă. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi la Chişinău de către vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, informează MOLDPRES.

Acordul de grant prevede implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a declarat că odată cu implementarea proiectului, degradarea solurilor în R. Moldova se va reduce, iar pe termen lung, ţara noastră va deveni mai competitivă în domeniul agricol. „Grantul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Mulţumim Guvernului Japoniei pentru asistenţa acordată  ţării noastre în sectoarele prioritare precum: agricultură, sănătate, educaţie, mediu ambiant, cultură ş.a. Astfel, Japonia este un susţinător important în procesul de modernizare a ţării noastre în baza modelului european, prin intermediul reformelor implementate în conformitate cu Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană”, a afirmat Andrei Galbur.

La rîndul său, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii a menţionat că proiectul are drept scop dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor. „Dorim să contribuim la reducerea sărăciei şi asigurarea creşterii economice de durată. În prezent, asistenţa din partea Japoniei are două domenii prioritare: susţinerea şi promovarea industriei, inclusiv prin stimularea sectorului agroalimentar şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi îmbunătăţirea serviciilor publice în domeniul sănătăţii şi educaţiei. Sperăm că asistenţa ţării noastre va îmbunătăţi semnificativ viaţa cetăţenilor R. Moldova, deoarece agricultura reprezintă un factor important în creşterea economică a ţării şi în asigurarea calităţii bune a produselor”, a spus Masanobu Yoshii.

Grantul este oferit de către partea niponă în cadrul Programului de dezvoltare socială şi economică, un instrument al Asistenţei Oficiale de Dezvoltare al Japoniei. Totodată, semnarea acestui Acord are loc în preajma aniversării a 25-a a stabiliri relaţiilor diplomatice moldo-nipone, la 16 martie 1992. În această perioadă, asistenţa financiară oferită de Japonia R. Moldova a fost de peste 150 de milioane de dolari SUA. În aspect bilateral, Japonia este al treilea donator al R. Moldova, după UE şi Statele Unite ale Americii.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001810

img17001810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!