ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CET Nord și-a prezentat cererea de majorare a tarifelor cu 16% în cadrul unor audieri publice la ANRE

12:21 | 10.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Centrala electrică cu termoficare Nord și-a prezentat solicitarea de majorare cu 16 la sută a tarifului la energia termică în cadrul unor audieri publice organizate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Ultima modificare a tarifului la agentul termic furnizat de întreprindere a fost operată în octombrie 2011, informează MOLDPRES.

Administrația CET NORD cere majorarea tarifului de la 1056 la 1221 de lei pentru o gigacalorie. Reprezentantul întreprinderii a precizat că în cererea de ajustare nu au fost incluse devierile financiare, ci doar costurile ”care ar acoperi cheltuielile curente”.

”După ultima ajustare au crescut prețurile la combustibil, materiale și piese de schimb necesare pentru efectuarea reparațiilor, costurile de întreținere și deservire tehnică, alte cheltuieli. În ultimii cinci ani costurile s-au majorat cu 110 milioane de lei”, a menționat directorul CET NORD, Ion Galagan.

Potrivit acestuia veniturile din vînzări ”nu acoperă costurile minime necesare pentru producerea energiei și pentru aprovizionarea stabilă a consumatorilor și utilizarea eficientă a capacităților de producție”. Întreprinderea este în pierdere din 2012 și aceste pierderi au crescut de la 26,8 milioane de lei suportate în anul 2012 pînă la 53,6 milioane de lei în 2016.

Reprezentanții ANRE au declarat că poziția instituției va fi anunțată într-o ședință publică ulterioară, cînd vor fi stabilite noile tarife.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17001889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!