ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Locuitorii satului Bardar vor avea acces la apă potabilă de calitate cu suportul financiar al Slovaciei

15:08 | 10.03.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Peste 5000 de locuitori ai satului Bardar, raionul Ialoveni, vor avea acces la apă potabilă de calitate datorită suportului financiar al Guvernului Slovaciei. În acest sens, astăzi a avut loc lansarea proiectului „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar – acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă”, informează MOLDPRES.

Proiectul are drept scop sporirea accesului la apă potabilă și îmbunătățirea mediului prin eficientizarea sistemului de sanitație și de management al deșeurilor. 

La evenimentul de lansare, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a menționat că problema apei este prioritară pentru autoritățile publice din raion. „Prin realizarea acestei inițiative vrem să aducem apă potabilă de calitate în casele oamenilor din satul Bardar. Segmentul prevăzut în proiect va uni magistrala centrală cu localitatea Bardar. Conectarea va fi efectuată de la conducta ce aparţine „Apă-Canal Chişinău”. Costul total al proiectului este de 33 de milioane de euro şi presupune conectarea la apă potabilă a întregului raion Ialoveni”, a spus Dimitriu.

Ambasadorul Slovaciei în R. Moldova, Robert Kirnag, a specificat că reprezentanții Slovaciei rămîn deschiși faţă de necesitățile cetăţenilor moldoveni. „Am fost de două ori la Bardar și acum mă gîndesc cîte beneficii ar aduce realizarea acestui proiect pentru locuitorii satului. Vreau să vă felicit că ați găsit niște parteneri de încredere și sînt sigur că acest proiect va fi unul de succes. Sperăm prin această contribuție să sporim calitatea vieții locuitorilor din Regiunea Centru a R. Moldova”, a afirmat Robert Kirnag.

La rîndul său, managerul de proiect din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Eva Balazovicova, a spus că „proiectul are scopul de a îmbunătăți indicii de sănătate a locuitorilor din Bardar, dar și de a sensibiliza comunitatea referitor la consumul și protecția apei de calitate”.

Proiectul regional a fost înaintat pentru finanțare din Fondul Național de dezvoltare regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020, iar pentru cofinanțare proiectul a fost depus la Programul SlovacAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei).

Astfel, prin Programul SlovacAid va fi finanțată construcția unei porțiuni de apeduct magistral din satul Bardar. Proiectul va fi implementat în perioada 1 martie 2017 – 31 mai 2018. Suma grantului constituie 100 000 euro, iar contribuția ADR Senec-Pezinoc este 20 000 euro.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17001902

img17001902

img17001902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!