ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Serafim Belicov a fost comemorat la 70 de ani de la naştere

18:14 | 10.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Poetul şi publicistul Serafim Belicov, laureat al mai multor premii literare, deţinător al Ordinului "Gloria Muncii", a fost comemorat astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova, la 70 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

În alocuţiunea sa, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că în scurta lui viaţă, Serafim Belicov a reuşit să-şi dea măsura talentului, să aibă un destin literar. „Lirica lui Serafim Belicov reprezintă imaginea unei poezii sincere, trăite profund, pînă la ultimul sentiment. El a excelat în această formulă tradiţionalistă, dînd poeziei foarte multă sensibilitate. A scris texte pentru mai multe cîntece, care au devenit şlagăre. În publicistica sa, a păstrat alternanţa dintre lirism şi ironie”, a constatat Arcadie Suceveanu.

Academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că Serafim Belicov este un liric foarte sensibil, muzical, iar scriitorul Traian Vasilcău, consăteanul regretatului poet, a remarcat că acesta a avut trei virtuţi: nădejdea, credinţa şi dragostea.

Pe marginea creaţiei regretatului poet au mai vorbit scriitorii Vladimir Beşleagă, Teo Chiriac, Ion Ciocanu, Nicolae Rusu, ziaristul Liviu Belîi ş.a.

Scriitorul Serafim Belicov s-a născut la 9 martie 1947, în satul Viişoara, raionul Edineţ. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia ziaristică, a Universităţii de Stat din Moldova. A activat la Comitetul de Stat pentru Radiodifuziune, redactor la publicaţiile “Moldova socialistă”, “Cultura”, redactor-şef adjunct la “Învăţămîntul public”.

A debutat editorial cu volumul „Veghe” (1976), urmat de cartea pentru copii „Nesfîrşitul spicului”. A mai semnat volumele “Ev”(1987), „Vameş” (1991), „Procesul lui Narcis”(2000), carte de referinţă, constituind o probă de trăire dramatică de existenţă, precum şi cărţile de eseuri „Elegii contra frigului”(2002) şi „Alte elegii contra frigului” (2015). Serafim Belicov a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000); Premiul “Mihai Eminescu”, Putna, (2001); Premiul Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău  (2001); Ordinul “Gloria Muncii”(2010). S-a stins din viaţă la 28 iulie 2016.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001910

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!