ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulţi minori din stînga Nistrului au fost identificaţi în jocuri cu final sinucigaş

14:38 | 11.03.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. 22 de adolescenţi au fost identificaţi de autorităţile autoproclamatei rmn ca participanţi ai „grupei morţii” într-un joc virtual. Potrivit aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol, numai pe parcursul ultimei luni, în stînga Nistrului au fost înregistrate peste o sută de semnale de la pedagogi şi părinţi cu privire la comportamentul neadecvat al tinerilor, comunică MOLDPRES.

„Majoritatea dintre ei sînt adolescenţi, care s-au înregistrat în joc din curiozitate şi pentru a-şi impresiona colegii. Au fost identificaţi cîţiva tineri, care s-au implicat activ în joc. La momentul constatării acestui fapt, ei se aflau la diferite nivele ale jocului”, se indică în comunicatul instituţiei. Conform sursei citate, în prezent adolescenţii vizaţi sînt supravegheaţi de părinţi, pedagogi şi psihologi. 

Jocurile on-line cu final sinucigaş pentru copii au făcut deja zeci de victime în statele CSI şi, conform presei, au afectat şi spaţiul virtual din unele ţări ale comunităţii europene. Ultimul caz a fost înregistrat la Chişinău, în noaptea de 8 martie, cînd doi tineri de 15 şi 16 ani s-au aruncat în gol de pe acoperişul unei clădiri cu 18 etaje. Două cazuri similare au avut loc în luna februarie, în regiunea transnistreană.

Potrivit aşa-numitelor ministere de interne şi securităţii din stînga Nistrului, grupul de infractori acţionează prin reţelele de socializare. “Adolescenţii sînt atraşi într-un joc periculos din mai multe etape. La fiecare fază a jocului copilului i se ordonă o misiune, iar la etapa finală i se cere să se sinucidă. Mai mult decît atît, administratorii jocului cunosc suficientă informaţie despre participant, pentru a-i influenţa psihicul”, se arată într-un comunicat.

Instituţiile atenţionează asupra mai multor simptome, de care trebuie să ţină seamă părinţii. “Este nevoie de  bătut alarma în cazul în care copilul este somnoros, chiar dacă s-a culcat devreme, în cazul în care are tăieturi la mîini şi picioare, dacă desenează balene sau inorogi, dacă se detaşează de lume, dacă face parte din grupuri pe reţelele de socializare cu astfel de denumiri ca „синий кит” (balena albastră), „Разбуди меня в 4.20” (trezeşte-mă la 4.20), „f57”, „f58”, „Тихийдом” (casa liniştită), „150звёзд” (150 de stele), „ff33”,” d28”, „хочувигру” (vreau în joc)", avertizează așa-zisele ministere de securitate şi menţinere a ordinii din autoproclamata rmn. 

Moderatorii jocului influenţează psihicul adolescentului, pentru a acumula sentimentul singurătăţii, disperării şi absurdităţii vieţii. „Părinţi, fiţi vigilenţi! Vorbiţi cu copiii, ca să înţeleagă că nu sînt singuri, pentru a evita o tragedie!”, se mai spune în apelul autorităţilor transnistrene, susţinut şi de mai mulţi psihologi. 

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17001931

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!