ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost semnat un acord pentru dezvoltarea turismului receptor şi reformarea acestuia

14:09 | 14.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Mai multe asociații de turism din sectorul privat au semnat astăzi un Acord de colaborare privind constituirea unui Parteneriat pentru dezvoltarea sectorului de turism receptor din Republica Moldova și reformarea acestuia, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turismul Rural, Ecologic şi Cultural, Svetlana Lazăr, a menţionat că scopul creării acestui parteneriat este de a contribui substanţial la  relansarea industriei turistice prin reformarea sistemică, structurală şi complexă a ramurii.

„Lipsa facilităţilor şi a unui cadru favorabil pentru dezvoltarea turismului rural a condus la ratarea şanselor de deschidere a sute de afaceri turistice, la demotivarea micilor producători locali şi prestatori de servicii de a se implica în deservirea turiştilor. Prin acest parteneriat, vom promova interesele acestor afaceri mici din regiunile rurale”, a precizat Svetlana Lazăr.

Preşedintele Federaţiei de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi, a subliniat că sectorul turistic din ţara noastră are nevoie de o nouă abordare.

„Observăm că pe parcursul a 25 de ani de existenţă, această ramură a economiei naţionale, deşi este catalogată ca fiind una de importanţă majoră, este în stagnare cronică. Pînă în prezent, accentul a fost plasat pe turismul emiţător, or, acest lucru trebuie schimbat. Constituirea acestui parteneriat este un prim pas pe această direcţie. Creşterea turismului intern şi receptor trebuie să fie privită ca o prioritate naţională,  or noi credem că numărul de turişti poate creşte de zece ori în următorii cinci-şase ani, dacă vom efectua reformele necesare. Acesta va fi obiectivul nostru de bază”, a constatat Alexandru Filipschi.

Acordul de parteneriat a fost semnat între Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova, Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova şi Centrul de Promovare a Turismului Vinicol din R. Moldova.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul cetăţenilor străini care au vizitat Republica Moldova în anul 2016 a fost de 3,4 milioane de cetăţeni şi a crescut cu aproximativ 18,9% comparativ cu anul 2015.

Cei mai mulţi vizitatori, Republica Moldova i-a avut din România, peste 1,8 milioane, ceea ce înseamnă o pondere de 54,9%, 970 mii au fost cetăţeni ucraineni, iar din Federaţia Rusă au venit aproximativ 7,3% sau peste 247 mii de vizitatori. Străinii preferă să vină în Moldova cu mijloace de transport auto: 84% din traversări, urmat de cei care vin cu avionul – 14,3% din turişti.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001987

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!