ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de xilogravură japoneză a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

16:44 | 14.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie intitulată „Bijin-ga (imagini cu femei frumoase) în gravura ukiyo-e” a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Şefa secţiei artă universală a instituţiei, Tamara Deaconescu, a menţionat că expoziţia cuprinde 33 de xilogravuri color, datate cu secolele XVIII-XX, care ne introduc în lumea fascinantă şi exotică a societăţii japoneze din epocile Edo (1615-1868) şi Meiji (1868-1912).

„Alături de teatrul Kabuki şi romanele populare, xilogravurile ukiyo-e (imagini ale lumii plutitoare) sînt principalele forme de exprimare specifice ale culturii din epocile respective. Fondatorul gravurii ukiyo-e este considerat Hishikawa Moronobu (1618-1694)”, a precizat Tamara Deaconescu.

Potrivit sursei citate, lucrările de pe simeze scot în prim-plan una dintre cele mai îndrăgite şi răspîndite teme în gravura ukiyo-e – bijin-ga (imagini cu femei frumoase). Acest gen a fost plasat, în cadrul gravurii ukiyo-e, pe locul doi, după genul peisajului japonez. Odată cu apariţia gravurii color, tema bijin-ga s-a răspîndit foarte repede, devenind cea mai solicitată, iar pentru unii artişti - genul preferat. Printre aceştia se numără Kaigetsudō Ando, Kitagawa Utamaro, Torii Kiyonaga ş.a. Dar nu doar pentru ei, bijin-ga devine foarte solicitată de editorii şi de negustorii operelor de artă. Gheişe, curtezane, servitoare la casele de ceai – sînt personajele cele mai des reprezentate în gravuri, în costume, atitudini şi maniere adecvate rangurilor şi păturilor sociale din care fac parte.

„În colecţia noastră, cea mai timpurie lucrare de acest gen („Femeie jucîndu-se cu motănaş”, 1710) este realizată de Ando Kaigetsudō (1671-1743). El a fost şi fondatorul şcolii Kaigetsudō, care pînă la urmă, aproape că a monopolizat reprezentările cu imagini ale curtezanelor din carterul Yoshiwara. Stilul său se distinge în special prin modele elaborate, cu o tentă de austeritate şi detaşare. Artiştii genului bijin-ga au reuşit, fiecare în maniera sa, să creeze imaginea perfectă a femeii, încadrată într-un mediu delicat şi poetic”, a mai spus Tamara Deaconescu.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!