ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companiile energetice nu au oferte de livrare a energiei, deși au rămas 15 zile pînă la expirarea vechilor contracte

12:05 | 15.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Companiile reglementate din sectorul electroenergetic au anunțat că extind termenul de colectare a ofertelor, în condițiile în care ”nici un furnizor nu a venit cu vreo propunere”, cu doar 15 zile pînă la expirarea vechilor contracte, la 31 martie, informează MOLDPRES.

Un comunicat de la Ministerul Economiei precizează că ”lipsa unor oferte garantate de livrare în volume depline a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018 de la potențialii furnizori atît din țară, cît și de peste hotare, a determinat companiile reglementate din sectorul electroenergetic să extindă termenul de colectare a ofertelor pînă la 27 martie curent”.

În cadrul unei reuniuni la Ministerul Economiei, conducătorii companiilor energetice au informat conducerea instituției că după decizia de a prelungi termenul de prezentare a ofertelor pînă la 14 martie curent, nu au obținut de la potențialii furnizori oferte clare de preț și garanții de livrare a volumului necesar de energie electrică pentru toată perioada contractului. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a spus că instituția monitorizează minuțios atît evoluțiile regionale din sectorul energetic, cît și procesul de organizare a procedurilor de achiziții a energiei electrice, pentru a asigura securitatea energetică a statului la cele mai avantajoase condiții, inclusiv și celor ce țin de fiabilitatea și securitatea furnizărilor pe întreaga perioadă contractuală.

Companiile energetice sînt puse într-o situație dificilă în condițiile în care Ucraina, care anterior furniza energie electrică Republicii Moldova, se confruntă cu o criză energetică provocată de asigurare cu cărbune a centralelor.

În anul trecut contractele de furnizare a energiei electrice au fost semnate la începutul lunii martie. Ministerul Economiei anunța atunci că prețul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie 2016 cu 12 la sută, iar începînd cu 1 aprilie - cu 28 la sută. Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, au procurat  de la 1 aprilie 2016, potrivit noilor contracte, de la Energocom energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decît pe parcursul anului precedent. Republica Moldova a plătit un preț de achiziție de 48,995 dolari SUA pentru un megawatt, față de 67,95 dolari SUA, pînă la 1 martie 2016.

Însă, la fel ca și în anul 2015 Republica Moldova a importat în anul trecut energie dintr-o singură sursă, Centrala de la Cuciurgan.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17002015

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!