ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată lui Ion Creangă a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

16:55 | 15.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie-eveniment de carte şi grafică de carte cu genericul „Ion Creangă în spaţiu şi timp”, dedicată scriitorului la 180 de ani de la naştere, a fost deschisă astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 200 de lucrări: cărţi de Ion Creangă şi despre creaţia sa, precum şi grafică de carte, inspirată din opera scriitorului, de graficienii Alexei Colîbneac şi Aurel Guţu.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Iurie Colesnic a menţionat că fiecare generaţie are un Creangă al său şi încearcă să-l prezinte în viziunea sa.

„E îmbucurător faptul că în epoca internetului, Ion Creangă este la fel de actual şi bine citit precum era pe vremea debutului său. Zilele acestea am descoperit un detaliu foarte curios: marele grafician Teodor Chiriacov, elevul lui Alexandru Plămădeală, a ilustrat ediţia din 1940 a operei lui Ion Creangă, pregătită de Liviu Rebreanu”, a afirmat Iurie Colesnic.

În discursul său, directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale, Aliona Tostogan, a subliniat că Ion Creangă este cunoscut graţie măiestriei basmelor poveştilor şi povestirilor sale. În context, graficianul Alexei Colîbneac a accentuat că geniul lui Ion Creangă este absolut şi pe înţelesul tuturor, iar scriitorul Ioan Mînăscurtă a  remarcat că Ion Creangă s-a bucurat de cele mai mari aprecieri încă în timpul vieţii sale.   

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă la 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău și a fost înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Expoziţia va fi deschisă timp de două săptămîni.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!