ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Amenzile în Republica Moldova vor crește din 16 martie cu 50 la sută, iar în unele cazuri și mai mult

17:43 | 15.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Amenzile vor crește cu 50 la sută, iar în cazul unor contravenții și mai mult, potrivit modificărilor la Codul contravențional care vor intra în vigoare de la 16 aprilie 2017, a confirmat într-o conferință de presă, după ședința de astăzi a Guvernului, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, informează MOLDPRES.

Ministrul a precizat că vor fi aplicate amenzi ”mult mai majore” în cazul încălcării regulilor de circulație rutieră sub influența alcoolului. La fel se introduc o serie de contravenții noi, ”gen plata salariului în plic”, dar și ”alte modificări ce țin de transportul rutier, ordinea publică și mediul înconjurător”. ”Sînt practic vizate  toate domeniile”, a menționat Vladimir Cebotari.

El a explicat că ”încălcările care vor fi comise, începînd cu 16 martie, vor fi documentate și sancționate în mărimea prevăzută de Cod. Toate încălcările care au fost comise pînă la data intrării în vigoare a modificărilor vor fi sancționate conform prevederilor vechi”.

Începînd cu 16 martie 2017, mărimea unității convenționale, aplicate la calcularea amenzilor în Moldova, va fi majorată de la 20 la 50 de lei, ”însă numărul unităților convenționale va fi redus”, astfel încît creșterea reală a amenzilor va fi de 50 la sută. ”Ceea ce se întîmplă astăzi, inclusiv în trafic, nu vorbește despre faptul că sancțiunile pentru contravențiile în domeniul circulației rutiere ar fi demotivante și descurajante. Și una din concluzii este ca ele să fie înăsprite”, a spus ministrul.  

Oficialul s-a referit în particular la amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră în stare de ebrietate alcoolică care vor crește de la 5 mii la 25 mii de lei, iar sancțiunea pentru plata salariilor în plic se va ridica la 20 000–25 000 lei pentru persoanele fizice și la 50 000 și 75 000 pentru funcționari și, respectiv, persoanele juridice pentru fiecare angajat identificat.

Organizarea unei adunări fără a depune o notificare prealabilă, conform normelor stabilite de lege de către organizatorul acesteia, se pedepsește cu o amendă de la 18 la 24 de unități convenționale.

Consumul de băuturi alcoolice în locuri interzise va atrage după sine o amendă în valoare de la 18 pînă la 30 de unități convenționale, iar vînzarea de băuturi alcoolice minorilor - o amendă în mărime de la 48 pînă la 72 de unități convenționale pentru persoanele fizice și în mărime de la 120 la 210 de unități convenționale pentru persoanele juridice, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe o perioadă de la 3 luni pînă la un an, în ambele cazuri.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!