ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia, în conflict cu Austria pe tema aderării la UE, a blocat programe de parteneriat ale NATO

18:44 | 15.03.2017 Categorie: Externe

Ankara, 15 mar. /MOLDPRES/. Ankara a blocat programe de parteneriat ale NATO cu țări terțe din cauza opoziției Austriei față de aderarea Turciei la Uniunea Europeană, a anunțat miercuri Alianța Nord-Atlantică care a cerut Ankarei să 'rezolve rapid' acest diferend cu Viena, relatează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la AFP.

'Regretăm situația actuală și impactul pe care îl are asupra tuturor programelor noastre de cooperare cu partenerii', a declarat un oficial NATO la Bruxelles, sub rezerva anonimatului.

Surse de la Viena și Bruxelles au confirmat pentru AFP informații apărute în ziarul german Die Welt, potrivit cărora Ankara blochează programe ale Parteneriatului pentru Pace al NATO, în semn de protest față de opoziția Vienei la aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Austria nu este membră NATO, însă participă la aceste programe.

'Ne bazăm pe aliatul nostru, Turcia, și partenerul nostru, Austria, să rezolve rapid disputa bilaterală', a afirmat oficialul NATO.

'Acțiunile Turciei de blocare a programelor de parteneriat ale Austriei (cu NATO) au început în urmă cu cîteva luni', a afirmat purtătorul de cuvînt al ministrului austriac al apărării, Stefan Hirsch.

'Aceste acțiuni nu au impact asupra misiunilor noastre în Balcanii de Vest', unde Austria participă la misiuni militare ale NATO, în special în Kosovo, a afirmat Hirsch. 'Însă, pe termen mediu sau lung, acest blocaj ar putea pune probleme deoarece ar putea influența capacitatea noastră de a pregăti noi misiuni', a recunoscut purtătorul de cuvînt austriac.

Turcia, a doua armată ca mărime din NATO după Statele Unite, 'a declarat deschis că are o problemă cu Austria, că este o chestiune de principii și de politică externă' pentru a bloca aceste programe, inclusiv cursurile oferite la Colegiul de Apărare al NATO din Roma, a explicat un diplomat la Bruxelles.

Austria a pledat din vara anului trecut pentru o înghețare a negocierilor de aderare la UE cu Turcia din cauza încălcărilor drepturilor omului. În decembrie 2016, sub presiunea Vienei, celelalte 27 de state membre ale UE au anunțat că nu intenționează — 'în circumstanțele actuale' — să deschidă noi capitole în discuțiile de aderare cu Turcia.

(Editor L. Alcază)

img17002051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!