ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de carte şi fotografie în memoria victimelor Holocaustului a fost inaugurată în holul Parlamentului R. Moldova

12:36 | 16.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul Republicii Moldova a inaugurat astăzi expoziția de carte și fotografie „În memoria victimelor Holocaustului”, care ilustrează persecutarea şi exterminarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv pe teritoriul ţării noastre, informează MOLDPRES.

Cele peste 70 de cărţi expuse sînt din fondurile Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu”, Filiala ”Ițic Mangher”, iar colecția de fotografii prezintă materiale din arhivele Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Memorialului Victimelor Holocaustului din Germania, Centrului de Documentare Ebraică din Italia etc.

La deschiderea expoziției au participat Preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, şeful Delegaţiei Europene, Pirkka Tapiola, Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, deputați, miniștri, diplomați, experți și reprezentanți ai societății civile.

În alocuţiunea sa, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că acest eveniment dă start acţiunilor culturale organizate în R. Moldova în memoria victimelor Holocaustului, o tragedie a poporului evreu, lecţiile căreia trebuie cunoscute în întreaga lume.

Potrivit oficialului, progresele înregistrate de Republica Moldova în vederea conștientizării Holocaustului, impedimentele care există la nivel de reglementare și implementare, precum și prioritățile pentru următorii ani vor fi discutate în cadrul Mesei rotunde „Comemorarea Holocaustului în Republica Moldova: progrese și perspective”. Evenimentul va avea loc mîine, 17 martie 2017, și va reuni reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai partenerilor de dezvoltare și ai societății civile. 

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, a afirmat că expoziţia de faţă constituie încă un pas făcut spre deschiderea la Chişinău a unui muzeu în memoria victimelor Holocaustului. „Aceste acţiuni demonstrează că atrocităţile Holocaustului nu sînt uitate şi că învăţăm din lecţiile trecutului”, a constatat diplomatul american.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Igor Şarov, a subliniat pentru agenție că este o obligaţie a noastră de a cunoaşte evenimentele legate Holocaust şi de a le aduce la cunoştinţa tuturor.

În iulie 2016, Parlamentul  R. Moldova a aprobat Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale, prezidate de Elie Wiesel, referitor la studierea Holocaustului, precum și a instituit ziua de 27 ianuarie ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului. Pe 25 ianuarie 2017, Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni pentru a promova comemorarea și studierea Holocaustului în Republica Moldova. În februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit lansarea cărții ”Ghetoul din Chișinău 1941-1942”, semnată de Paul Shapiro, director al noului Oficiu pentru Relații Internaționale al Muzeului Holocaustului din Washington.

Expoziția a fost organizată cu susținerea Comunității Evreiești din Republica Moldova și a Ambasadei SUA la Chișinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!