ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară” şi-a desemnat laureaţii

17:28 | 16.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educației în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova a organizat astăzi prima ediție a Galei de premiere a cîștigătorilor Concursului republican pentru elevi ”Limba noastră-i o comoară”, informează MOLDPRES.

La competiţie au participat peste 1000 de elevi ai claselor a V-XII-a de la instituţii de învăţămînt preuniversitar cu predare în limba română, precum şi cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a menţionat că acest concurs are ca obiective de bază diseminarea bunelor practici în vederea sporirii interesului pentru comunicarea corectă în limba română, susţinerea elevilor creativi, vorbitori culţi de limbă română, promovarea responsabilităţii lingvistice în mediul şcolar şi a abilităţilor IT ale tinerilor.

Potrivit oficialului, etapele regionale ale competiţiei au avut loc pe parcursul lunilor ianuarie-februarie 2017, la gimnazii şi licee din toate raioanele ţării, inclusiv la instituţii de învăţămînt din stînga Nistrului. Elevii au elaborat filmuleţe originale care, în maximum 15 minute, ilustrează diverse activităţi curriculare şi extracurriculare, prezentări de proiecte individuale şi de grup care includ practici de cultivare a comunicării corecte în şcoală şi în comunitate, situaţii de implicare în scopul promovării culturii comunicării.

„Petru marele premiu au concurat 50 de filmuleţe, care au fost apreciate de către un grup de experţi în domeniul filologiei şi literaturii. Evaluarea s-a desfăşurat pe două niveluri de vîrstă şi de pregătire: clasele  a V-VIII-a şi a IX-XII-a”, a precizat Corina Fusu.

La rîndul său, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a menţionat că participanţii la concurs sînt tineri merituoşi, care vor avea grijă de destinul acestei ţări, asigurîndu-i o racordare la sistemul european de valori.

Cu diplomă de gradul întîi, la nivelul I, a fost distins grupul de elevi de la Gimnaziul „Emil Loteanu” din satul Clocuşna, raionul Ocniţa, iar cu diplomă de gradul întîi la nivelul II -  grupul de elevi de la Liceul Teoretic din satul Ţîpala, raionul Ialoveni. În posesia Marelui Premiu au intrat elevii din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Teleneşti, profesoară – Veronica Postolache.

Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” este iniţiat de Ministerul Educaţiei şi face parte din acţiunile întreprinse în vederea realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţămînt general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale pentru anii 2016-2020. Totodată, în 2017 se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit în 1995 Imnul de Stat al Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc de ziua de naştere a poetului, care s-a născut pe 16 martie (stil vechi) în 1888 în Căinari, fostul judeţ Bender.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002087

img17002087

img17002087

img17002087

img17002087

img17002087

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!