ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O instanţă federală din SUA a blocat noua ordonanţă antiimigraţie emisă de Donald Trump

08:48 | 17.03.2017 Categorie: Externe

Washington, 17 mar. /MOLDPRES/. O instanţă federală din statul american Hawaii a blocat, miercuri seară (joi dimineaţă, ora României), noul decret emis de preşedintele SUA, Donald Trump, privind suspendarea vizelor cetăţenilor din state din Africa şi Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat de Mediafax și MOLDPRES.

Judecătorul districtual Derrick Watson a dispus suspendarea de urgenţă a prevederilor decretului prezidenţial antiimigraţie, cu doar cîteva ore înainte de intrarea în vigoare.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunînd restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu, Irakul fiind eliminat de pe listă. Noua ordonanţă a fost emisă după ce o măsură similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanţă federală, în contextul în care generase confuzie pe aeroporturile din Statele Unite.

Noua ordonanţă prezidenţială vizează cetăţenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului.

Un oficial de la Casa Albă a explicat că noile măsuri vor intra în vigoare pe 16 martie, iar Donald Trump exprima speranţa că instanţele judiciare nu vor mai avea argumente pentru suspendarea ordonanţei executive.

Măsurile, care vizează cetăţeni din state preponderent musulmane, urmau să fie în vigoare 90 de zile, timp în care Administraţia de la Washington va revizui modalităţile generale de verificare a străinilor care vin în Statele Unite. Spre deosebire de prima ordonanţă, nu mai există nicio referinţă la criterii religioase, iar cetăţenii sirieni vor fi trataţi ca orice alt refugiat.

(Editor L. Alcază)

img17002093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!