ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România, lider în UE la creșterea lunară a lucrărilor de construcții, în ianuarie

12:51 | 17.03.2017 Categorie: Externe

București, 17 mar. /MOLDPRES/. România a înregistrat, în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, cea mai mare creștere lunară a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, 5,1%, aceasta după ce în lunile decembrie și noiembrie 2016 a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, informează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, lucrările de construcții au scăzut cu 2,3% în luna ianuarie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, în timp ce la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o scădere de 1,5%.

În ritm anual, luna ianuarie 2017 comparativ cu luna ianuarie 2016, lucrările de construcții au scăzut cu 3,3% în Uniunea Europeană și cu 6,2% în zona euro. România se situează printre țările membre UE în care lucrările de construcții au scăzut în ritm anual, cu un declin de 1,7%, însă este vorba de o îmbunătățire semnificativă față de luna decembrie 2016 cînd România a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, minus 26,7%.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 66,5% în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, pe fondul declinului lucrărilor de reparații capitale cu 88,2%, lucrărilor de întreținere și reparații curente cu 72,4% și al lucrărilor de construcții noi cu 57,6%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 5,1%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi cu 26,3%.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparații capitale cu 48,7% și la lucrările de întreținere și reparații curente cu 6,3%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 6,6%.

(Editor L. Alcază)

img17002105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!