ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a aprobat o majorare cu 15,5% a tarifului la energia termică livrată consumatorilor de către CET Nord

15:52 | 17.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, în ședință publică, o majorare cu 15,5 la sută a tarifului la energia termică livrată consumatorilor de către CET Nord. Astfel cererea furnizorului, care a solicitat o creștere cu 23 la sută, a fost acceptată parțial, informează MOLDPRES.

Consumatorii din nordul  Republicii Moldova vor achita 1220 de lei pentru o gigacalorie, față de 1056 cît plătesc în prezent. Întreprinderea solicitase inițial un tarif în mărime de 1221 lei, însă în ședința publică de astăzi directorul CET NORD, Ion Galagan, a enunțat o cifră mult mai mare, respectiv 1299 lei.

”După ultima ajustare din anul 2011 au crescut prețurile la combustibil, materiale și piese de schimb necesare pentru efectuarea reparațiilor, costurile de întreținere și deservire tehnică, alte cheltuieli. În ultimii cinci ani costurile s-au majorat cu 110 milioane de lei”, a menționat Ion Galagan. Potrivit acestuia, veniturile din vînzări ”nu acoperă costurile minime necesare pentru producerea energiei și pentru aprovizionarea stabilă a consumatorilor și utilizarea eficientă a capacităților de producție”.

Întreprinderea a acumulat în anii 2012-2016 pierderi în sumă de 226 milioane de lei, inclusiv ca urmare a reducerii consumului pentru fondul unor temperaturi mai înalte.

Noul tarif va intra în vigoare după publicarea hotărîrii ANRE în ”Monitorul Oficial”, dar va fi aplicată din sezonul următor.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!