ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Inițiativa privind excluderea imunității parlamentare va fi inclusă pe agenda Parlamentului

12:30 | 20.03.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Inițiativa privind excluderea imunității parlamentare va fi inclusă săptămîna aceasta pe agenda Parlamentului. Anunţul a fost făcut astăzi de speakerul Andrian Candu în urma unei şedinţe de lucru a conducerii Partidului Democrat din Moldova (PDM), informează MOLDPRES.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, inițiativa PDM de excludere a imunităţii parlamentare a primit avizul Curții Constituționale și este parte a strategiei de reformare a clasei politice. „Este cazul să acționăm pentru modificarea Constituției ce ține de excluderea imunității deputaților, de aceea solicităm colegilor din majoritatea parlamentară să susțină acest proiect”, a declarat Candu.

Totodată, speakerul a menţionat că dezbaterile publice pentru introducerea sistemului uninominal de vot vor începe săptămîna viitoare. „Opoziția, inclusiv partidele extraparlamentare, vor fi invitate la dezbateri. Vom remite invitații experților în sisteme electorale și reprezentanților societății civile, inclusiv celor cîțiva care au refuzat prima invitație. Cetățenii cer schimbarea și nu înțeleg de ce amînăm subiectul de la an la an și nu onorăm angajamentele electorale”, a specificat Candu.

Preşedintele Legislativului a precizat că timp de 10 zile, PDM a colectat peste 350 mii de semnături în susținerea proiectului privind trecerea la sistemul electoral uninominal. Documentul a fost înregistrat în Parlament la începutul săptămînii trecute.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17002149

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!