ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pînă pe 31 martie, persoanele pot să procure prima de asigurare obligatorie cu o reducere de 50% şi 75%

17:17 | 20.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Persoanele care doresc să procure polița de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) cu o reducere în mărime de 50% şi 75% din valoarea acesteia o pot face pînă pe 31 martie curent, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a precizat că proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1014 lei, iar fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sînt angajaţi şi nu sînt asiguraţi de Guvern achită 2028 lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Pentru achitarea primei AOAM în sumă fixă, cetăţenii urmează să se adreseze la oficiile „Poşta Moldovei” sau la serviciile teritoriale de relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

După 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti prima AOAM în mărime integrală, cu amendă şi penalitate, iar statutul de asigurat va fi activat după şapte zile din momentul achitării. Persoanele aflate peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile vor achita prima, de asemenea, integral după această dată, fără penalitate şi amendă, cu activarea statutului de asigurat din prima zi de plată.

Conform datelor CNAM, aproximativ 26 mii de cetăţeni au achitat, în primele două luni ale anului curent, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, cu peste 6 500 mai mulţi decît în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, mărimea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul curent a fost stabilită în sumă de 4 056 lei per persoană (la nivelul anului 2015). 

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17002161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!