ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia: Un avocat polono-rus a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Moscovei

19:06 | 20.03.2017 Categorie: Externe

Varșovia, 20 mar. /MOLDPRES/. Un avocat cu dublă cetățenie, poloneză și rusă, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunțat luni Tribunalul regional din Varșovia, relatează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la agenția AFP.

Parchetul a cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru acest bărbat identificat doar ca Stanislaw Sz., pentru spionaj în folosul serviciilor de informații militare ruse GRU, faptă pasibilă în Polonia de o pedeapsă de pînă la 10 ani de închisoare.

În timpul procesului care a avut loc cu ușile închise, cu excepția anunțării sentinței, Stanislaw Sz. a pledat nevinovat. Condamnarea nu este definitivă și Stanislaw Sz. poate face încă apel.

Potrivit judecătoarei Agnieszka Domanska, citată de agenția de presă PAP, Stanislaw Sz. a transmis Rusiei informații privind sectorul polonez energetic și de gaze naturale, mai ales în legătură cu terminalul de gaze din Swinoujscie (nord-vestul Poloniei).

El a obținut un raport secret al curții de conturi poloneze, NIK, privind contracte de gaze și lansarea terminalului din Swinoujscie, construit de Polonia pentru a sparge monopolul livrărilor de gaze rusești.

Stanislaw Sz. a fost arestat în octombrie 2014, în același timp cu ofițerul polonez Zbigniew J., condamnat anul trecut la șase ani de închisoare de către Tribunalul Militar din Varșovia pentru spionaj în folosul Rusiei.

Cele două cazuri ar avea legătură între ele, dar cei doi bărbați nu ar fi lucrat împreună, potrivit presei poloneze.

(Editor L. Alcază)

img17002167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!