ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul AIEA a atras atenția că programul nuclear al Coreii de Nord este într-o 'nouă fază'

11:59 | 21.03.2017 Categorie: Externe

Viena, 21 mar. /MOLDPRES/. Coreea de Nord și-a dublat în ultimii ani suprafața instalațiilor sale care produc uraniu îmbogățit, a atras atenția directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), Yukiya Amano, vorbind despre o etapă 'nouă' în programul nuclear al Phenianului, potrivit AFP, comunică MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, Amano a declarat că Phenianul și-a întărit capacitățile nucleare.

"Situația este extrem de proastă (...) S-a intrat într-o nouă fază", a spus el în acest interviu apărut luni. "Totul indică faptul că Phenianul face progrese, așa cum de altfel o și declară", a adăugat Yukiya Amano.

Îngrijorarea crește pe scena internațională după o serie de tiruri cu rachetă ale Coreii de Nord, care a desfășurat de asemenea în 2016 două teste nucleare. În urmă cu 15 zile, Phenianul a lansat patru rachete, explicînd că ar fi vorba de un exercițiu în vederea atacării bazelor americane din Japonia.

Coreea de Nord și-a intensificat eforturile pentru a produce plutoniu și pentru a îmbogăți uraniu la complexul său din Yongbyon, a adăugat Amano, exprimîndu-și îndoiala cu privire la posibilitatea găsirii unei soluții diplomatice.

Phenianul, care a afirmat de asemenea că a testat un puternic motor de rachetă în weekend, test care a coincis cu o vizită în regiune a secretarului de stat american Rex Tillerson, vrea să producă o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă continentul american.

Tillerson a declarat că a fost depășită etapa 'răbdării strategice' față de Coreea de Nord din timpul administrației Obama, adăugînd că este posibilă opțiunea militară.

În luna ianuarie, Seulul a atras atenția că Phenianul deține suficient plutoniu pentru a produce 10 bombe nucleare, precum și o capacitate 'considerabilă' de producție de arme care folosesc uraniu îmbogățit.

(Editor M. Jantovan)

img17002182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!