ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezultatele oficiale ale parlamentarelor din Olanda confirmă victoria liberalilor

09:05 | 22.03.2017 Categorie: Externe

Amsterdam, 22 mar. /MOLDPRES/. Olanda a confirmat oficial marți victoria la legislativele de la 15 martie a liberalilor premierului în exercițiu, Mark Rutte, care poartă negocieri în vederea formării unei coaliții guvernamentale, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Numărarea finală a voturilor de săptămîna trecută atribuie 33 de deputați Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al lui Mark Rutte, în fața Partidului pentru Libertate (PVV, de extrema dreaptă), condus de Geert Wilders, care a obținut 20 de mandate.

Progresiștii din D66 și Apelul Creștin-Democrat (CDA) au obținut fiecare cîte 19 mandate, iar Partidul Socialist (SP) și ecologiștii (GroenLinks) tînărului Jesse Klaver cîte 14.

Partener în precedenta coaliție guvernamentală cu VVD lui Mark Rutte, Partidul Laburist (PvdA) s-a prăbușit trecînd de la 38 de mandate în 2012 la nouă.

Peste 10,5 milioane de alegători s-au prezentat la vot, potrivit președintelui Consiliului electoral, Jan Kees Wiebenga.

"Rata participării se ridică la 81,9%", față de 74,7% în 2012, a precizat el într-o conferință de presă.

Pentru a încerca să alcătuiască o coaliție guvernamentală, liderii partidelor se întîlnesc cu "exploratorul", persoana avînd misiunea de a testa diferite coaliții politice posibile pentru a ajunge la 76 de locuri necesare pentru o majoritate dintre cele 150 de locuri ale Camerei inferioare a parlamentului.

Ministrul în exercițiu al sănătății Edith Schippers (VVD), care joacă acest rol, s-a întîlnit cu Mark Rutte, liderul D66, Alexander Pechtold, șeful CDA, Sybrand van Haersma Buma, și cu Jesse Klaver, potrivit radio-televiziunii naționale din Olanda, NOS.

Împreună cele patru partide ar aduna o majoritate solidă de 85 de mandate.

Jesse Klaver, al cărui partid este îndepărtat politic de ideile pro-business ale liberalilor lui Mark Rutte, a subliniat în trecut că nu intenționează să lucreze cu premierul în exercițiu.

"Va fi o misiune dificilă pentru că avem mari diferențe de puncte de vedere", a declarat presei marți liderul ecologist la finalul unei reuniuni.

Edith Schippers, care urma să prezinte miercuri un raport în parlament, a cerut Camerei, marți, o săptămînă suplimentară pentru a duce la bun sfîrșit misiunea sa, potrivit agenției olandeză de presă ANP.

(Editor A. Răileanu)

img17002207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!