ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a avut o întrevedere cu președintele grupului Adunării Parlamentare OSCE pentru Moldova

12:52 | 22.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu președintele grupului Adunării Parlamentare OSCE pentru Moldova, Arta Dade, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

În cadrul întrevederii, părțile au abordat mai multe subiecte, printre care: colaborarea în problema reglementării diferendului transnistrean; mersul realizării reformelor în R. Moldova; chestiuni care vizează dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică, precum şi raporturile cu Federația Rusă; cooperarea dintre Chișinău şi Comrat în cadrul platformei de dialog între reprezentanţii Guvernului RM şi ai Adunării Populare a Găgăuziei; unele aspecte ce ţin de relaţiile interetnice în Republica Moldova.

Igor Dodon a remarcat progresul înregistrat în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, pronunțîndu-se pentru dezvoltarea şi consolidarea acestuia, inclusiv prin realizarea pachetului de acţiuni ce vizează excluderea barierelor în comunicarea între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului, precum și între reprezentanţii mediului de afaceri, în baza Protocolului de la Berlin, semnat în formatul „5+2”. Totodată, oficialii s-au exprimat pentru reglementarea transnistreană în bază păstrării şi respectării integrităţii teritoriale a R. Moldova.

În acelaşi timp, părțile au optat pentru activizarea cooperării între Parlamentul R. Moldova şi Adunarea Parlamentară a OSCE în promovarea subiectelor din agenda de lucru.

În mod special, șeful statului a subliniat importanța stabilirii unui consens la nivel de conducere a ţării în domeniul realizării politicii de reintegrare şi a semnalat necesitatea unei implicări mai active a Parlamentului RM în acest proces. În context, Igor Dodon a atenţionat asupra necesității organizării în timpul apropiat a unei conferinţe internaționale la subiectul R. Moldova.

În final, Președintele Republicii Moldova și-a exprimat susținerea pentru intenţia Parlamentului RM de a adopta, în viitorul apropiat, un pachet de proiecte de lege cu referire la UTA Găgăuzia, şi a subliniat importanţa Consiliului Societății Civile care se creează pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, pentru consolidarea relaţiilor interetnice în ţara noastră.

img17002216

img17002216

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!