ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dobîndirea prin succesiune a dreptului de proprietate asupra unei părți sociale a SRL va fi reglementată prin lege

15:52 | 22.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Pentru înregistrarea în Registrul de stat al persoanelor juridice a modificărilor privind dobîndirea părții sociale, succesorul de drept va prezenta la Camera Înregistrării de Stat actul de înstrăinare autentificat de notar, fără a fi necesar de a prezenta actul de constituire modificat al societății și hotărîrea adunării asociaților în acest sens, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii cu privire la societățile cu răspundere limitată (SRL), aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Prin aceste schimbări în legislație, Cabinetul de miniștri s-a conformat deciziei Curții Constituționale din 27 septembrie 2016, care a declarat neconstituțională sintagma ”operate în actele de constituire” pe motiv că formarea și activitatea SRL se bazează pe voința și încrederea reciprocă a asociaților. Însă în cazul în care calitatea de nou asociat a dobînditorului unei cote sociale este refuzată de asociați, aceștia trebuie să-i achite valoare acestei părți, mai constata Curtea.

Potrivit schimbărilor în legislație, ce urmează a fi examinate de Parlament, ”partea socială se transmite succesorului persoanei fizice sau juridice, asociat al societății, dacă actul de constituire nu prevede că transmiterea părții sociale succesorului este condiționată de acordul asociaților societății”. În cazul în care asociații refuză transmiterea părții sociale succesorului, ei sînt obligați să plătească acestuia o sumă nu mai mică decît valoarea părții sociale.

Asociații sînt obligați să se decidă asupra procurării părții sociale nu mai tîrziu de 6 luni de la deschiderea succesiunii.

Partea socială se consideră de drept a dobînditorului de la data operării în Registrul de stat al persoanelor juridice a modificărilor privind înstrăinarea/dobîndirea părții sociale, fără a fi necesară modificarea actului de constituire al societății.  

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!