ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat un proiect în vederea optimizării procedurilor de înregistrare a bunurilor imobile

15:37 | 22.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Notarii vor avea acces la datele din registrele de stat, ținute în formă electronică, necesare procedurii de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile, potrivit unui proiect de modificare și completare a unor acte legislative aprobate astăzi de Guvern. Astfel, vor fi optimizate procedurile de înstrăinare și înregistrare a imobilelor, iar părțile contractuale vor fi eliberate de obligația de a prezenta extrasele din registrele de stat, informează MOLDPRES.

Potrivit metodologiei Doing Business, clasament realizat de Banca Mondială, înregistrarea proprietății în Republica Moldova, pentru persoanele juridice, presupune cinci proceduri, 5,5 zile și costă 0,9 la sută din costul sau valoarea proprietății. Astfel, conform legislației în vigoare, procedura de obținere a certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de buget în regim normal durează două zile, obținerea extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali durează 3 zile și costă 110 lei, iar perfectarea extrasului din registrul bunurilor imobile le ia antreprenorilor alte 3 zile cu cheltuieli de 99 de lei. Înregistrarea bunului imobil se face în 7 zile.

Deși instituțiile respective dispun de registre electronice, notarii sînt obligați prin lege să solicite de la părțile unui contract de înstrăinare a bunului imobil, documentele justificative și confirmative, ceea ce comportă costuri financiare și de timp nejustificate, menționează Ministerul Justiției.   

În conformitate cu modificările și completările preconizate, Ministerul Justiției, Serviciul Fiscal de Stat, întreprinderea de stat ”Cadastru” și Camera Înregistrării de Stat urmează să semneze un acord de colaborare în care, în particular, vor fi stipulate condițiile și măsurile necesare pentru acces la registrele de stat.

Autorii proiectului mizează pe faptul că optimizările în proiectul de lege propuse vor contribui la avansarea Moldovei în clasamentul ”Doing Business” la capitolul ”înregistrarea bunurilor imobile”, la reducerea semnificativă a costurilor administrative pentru părțile, care participă la tranzacțiile imobile și la creștere securității raporturilor juridice în cadrul acestor tranzacții.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!