ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hotărîrile ANRE privind majorarea tarifelor la energia electrică și termică vor fi publicate în Monitorul Oficial

11:31 | 23.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Hotărîrea Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind actualizarea tarifelor la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice vor fi publicate mîine, 24 martie, în Monitorul Oficial al R. Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit deciziei aprobate la 17 martie, tariful la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie este de 199 bani/kWh pentru consumatorii casnici și respectiv 182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).  La energia furnizată la tarife reglementate de către societatea ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” populația din zona deservită de RED Nord va plăti un tarif de 212 bani pentru un kilowatt/oră și agenții economici - 184 bani/kWh, iar consumatorii finali ale căror instalații sînt racordate la rețelele RED Nord-Vest vor achita respectiv 225 bani și 201 bani pentru un kilowatt/oră.

Tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către Termoelectrica a fost stabilit la nivel de 1 122 lei pentru o gigacalorie, iar pentru energia termică livrată consumatorilor de CET-Nord - 1 220 lei.

Tariful la energia furnizată populației de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a fost majorat cu 3,6 la sută, în timp ce furnizorul solicitase o creștere cu 12,7 la sută, inclusiv pentru populație cu 17,7 la sută.

Tarifele la energia electrică livrată populației de către societatea ”Furnizarea Energiei Electrice Nord” pentru regiunile Nord și Nord-Vest au fost majorate cu 3,9 și respectiv 5,1 la sută. Furnizorul de electricitate din nordul Moldovei a solicitat o majorare cu 9,9 la sută a tarifului la energia livrată populației din zona deservită de RED Nord și 6,27 la sută pentru clienții RED Nord-Vest.

Consiliul de Administraţie al ANRE a acceptat parțial și solicitarea Termoelectrica, care a cerut o majorare de 6 la sută a tarifului de livrare a agentului termic consumatorului final, dar a obținut o creștere de 5 la sută. ANRE a aprobat o majorare cu 15,5 la sută a tarifului la energia termică livrată consumatorilor de către CET Nord, care a solicitat o creștere cu 23 la sută.

Noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor va intra în vigoare la data de 1 mai 2017 și vor fi aplicate din sezonul următor.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17002262

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!