ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a refuzat să participe la şedinţele Adunării Parlamentare a CSI

12:58 | 23.03.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova a refuzat să participe la şedinţele Adunării Parlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI), care va avea loc în perioada 27-28 martie la Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut astăzi de speakerul Andrian Candu, în urma şedinţei Biroului Permanent al Parlamentului, comunică MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, Preşedintele Legislativului a declarat că motivul deciziei ar fi lipsa unor acţiuni întreprinse de Federaţia Rusă în vederea soluționării problemelor semnalate în nota adresată anterior autorităților de la Moscova.

„Consider că participarea R. Moldova la acest eveniment nu este binevenită. Am ținut neapărat să discutăm cu colegii la acest subiect. Astfel, Biroul Permanent a decis ca țara noastră să nu participe la Adunarea Parlamentară a CSI. Dacă vorbim despre nota diplomatică transmisă Rusiei privind abuzurile la adresa demnitarilor moldoveni, există unele mesaje pozitive care vin din Rusia, pe diverse căi, totuşi nu avem un răspuns oficial din partea Federaţiei Ruse. De aceea, delegaţia Parlamentului R. Moldova nu va participa la şedinţele Adunării Parlamentare a Comunității Statelor Independente", a afirmat Candu.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut acum două săptămîni o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin, unde i-au prezentat o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sînt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din R. Moldova.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sînt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că pînă la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!