ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului a suspendat autorizarea noilor poligoane de deşeuri

15:30 | 23.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea de noi poligoane pentru depozitarea gunoiului, pînă cînd nu va fi reglementată activitatea celor opt regiuni din ţară de management al deşeurilor. Despre aceasta a fost anunţat la şedinţa de ieri a Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, unde a fost examinată implementarea Strategiei de gestionare a deşeurilor în R. Moldova pentru anii 2013-2027, comunică MOLDPRES.

În cadrul audierilor publice, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat despre emiterea unei dispoziţii prin care va fi interzisă autorizarea noilor gunoişti. Aceasta pînă nu vor fi  finalizate studiile de fezabilitate în domeniu şi nu vor fi create asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor.

Totodată,  Valeriu Munteanu a menționat că principalul pilon al Strategiei de gestionare a deșeurilor este noua lege de gestionare a deșeurilor care a fost adoptată în decembrie 2016 și urmează să intre în vigoare peste un an de la data adoptării. ”Este o lege progresivă care va putea asigura o platformă corectă de gestionare a deșeurilor. Este în premieră, cînd obligațiile cu privire la această problemă nu sînt doar în seama autorităților locale, ci sînt împărțite, inclusiv producătorilor de deșeuri”, a precizat oficialul.

Pînă la sfîrşitul anului 2017, pe teritoriul R. Moldova urmează să fie create opt asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor. Acestea vor pune bazele unui sistem de management integrat al deşeurilor, în funcţie de suprafaţă, numărul de populaţie, staţii de transfer etc.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17002273

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!