ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție multimedia cu proiecţii de desen animat a fost vernisată în capitală

18:16 | 24.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. O expoziție multimedia cu proiecții în premieră a două filme în desen animat, realizate de copii și tineri între 5 și 18 ani cu genericul „Pentru tine!”, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Asociația ARTIStudio din Chișinău, în colaborare cu Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în scopul promovării drepturilor copilului, în special a dreptului la joacă, toleranței, educației prin respectul față de valoarea muncii, acesta fiind obiectivul proiectului „Pentru tine!”.

Directorul Asociaţiei ARTIStudio, Larisa Glinca, a menţionat că proiectul prevede participarea activă a tinerilor la ridicarea nivelului de conștientizare a necesității respectării drepturilor copilului în întreaga societate, prin implicarea lor în producerea filmului cu desen animat și editarea materialelor video cu ajutorul tehnologiilor moderne.

„Jocul și munca sînt subiectele celor două filme realizate de copii și tineri: „Melcul” (au desenat: Magda Marinescu, Costel Berghie, Lia Starțev, Cezar Evtodienco, Margareta Moscvina ș.a.) și „Cărăbușul leneș” (realizatori: Ruslan Hodjaev-Anghel, Sabrina Hodjaev-Anghel, Leila Vîșcu, Maria Caneev, Mihai Mîrzac, Pavel Dăscălescu ș.a.)”. Joaca este un fundament pentru creșterea armonioasă a copilului, iar motivația și dorința omului de a munci trebuie cultivate de la vîrste fragede. Noi vom plasa aceste filme pe youtube. De asemenea, le vom proiecta în şcoli şi la diverse întruniri”, a subliniat Larisa Glinca.

La rîndul său, Ruslan Jodjaev-Anghel, regizorul şi animatorul filmelor, şi-a exprimat speranţa că cele două pelicule vor contribui la promovarea drepturilor copiilor și a altor valori umane. „Cred că mulți oameni vor cugeta mai mult asupra problemei după ce vor vedea lucrările noastre”, a mai spus Ruslan Jodjaev-Anghel.

Scriitoarea Claudia Partole, moderatoarea Cenaclului „La Creangă”, a accentuat că desenul este o pasiune captivantă a copiilor, iar filmul este o modalitate reuşită prin care ei pot să se manifeste în această direcţie. „Desenul îi dezvăluie copilului unele preocupări şi chiar frustrări. Cred că studioul în cauză poate deveni un centru de instruire în domeniul filmului în desen animat”, a constatat Claudia Partole.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!