ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de pictură a plasticianului Nikifor Sviristuhin a fost vernisată la Chișinău

17:57 | 29.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de pictură cu genericul „Pe maluri” a artistului plastic Nikifor Sviristuhin a fost vernisată astăzi în incinta Alianţei Franceze din Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 30 de lucrări, majoritatea peisaje, realizate în ultima jumătate de an în R. Moldova şi Franţa.

Directorul adjunct al Alianţei Franceze, Adrian Cibotaru, a menţionat că expoziţia este un dialog dintre cele două culturi, lucrările fiind pictate pe malurile Senei şi pe cele ale Nistrului.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a subliniat că expoziţia lui Nikifor Sviristuhin simbolizează prietenia dintre Republica Moldova şi Republica Franceză, care recent au marcat împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.  

Nikifor Sviristuhin s-a născut în 1965 în familia pictorului Gheorghii Ostapenko, la Kahovka, Ucraina. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Arte Plastice şi Design, în 1993. Prima sa expoziție a avut loc în 1994, urmată de expozițiile „Albastrul lunii” și „Amurgul violet”, unde artistul a prezentat primele sale lucrări create în baza metodei de „analiză asociativă”. Lucrările sale se află în colecții particulare din Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Israel, Canada şi din alte ţări. Artistul a avut peste 50 de expoziții în ultimii 15 ani.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 10 mai.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002411

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!