ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a semnat cu Ucraina noul contract de furnizare a energiei electrice la preț de 50,2 USD pentru un mWh

12:39 | 01.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Societatea pe acțiuni ”Energocom” a semnat cu compania ”DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract, informează MOLDPRES.

Un comunicat al Ministerului Economiei precizează că, în urma examinării ofertelor primite de la Energocom și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta companiei a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari SUA pentru un megawatt. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 de dolari și l-a diminuat în cea de-a doua pînă la 54,4 de dolari SUA. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 milioane de lei.

Atît operatorii reglementați, cît și membrii Grupului de observatori, care au monitorizat procesul de licitație a energiei electrice, format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Delegației UE în Republica Moldova și Secretariatului Comunității Energetice, au menționat că acesta a fost organizat transparent, cu respectarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicare la 5 ianuarie 2017 prin ordinul ministrului Economiei.

Anul trecut, contractele de furnizare a energiei electrice au fost semnate la începutul lunii martie. Ministerul Economiei anunța atunci că prețul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie 2016 cu 12 la sută, iar începînd cu 1 aprilie cu 28 la sută. Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, au procurat de la 1 aprilie 2016, potrivit noilor contracte, de la Energocom energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decît pe parcursul anului precedent. Republica Moldova a plătit un preț de achiziție de 48,995 de dolari SUA pentru un megawatt, față de 67,95 dolari SUA, pînă la 1 martie 2016.

Însă, la fel ca și în anul 2015, Republica Moldova a importat anul trecut energie dintr-o singură sursă, Centrala de la Cuciurgan.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!