ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cineastul Dumitru Olărescu a marcat cea de-a 70-a aniversare

19:13 | 04.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Scenaristul şi regizorul de film Dumitru Olărescu, doctor în studiul artelor, conferenţiar, laureat al Premiului Naţional şi al mai multor premii naţionale şi internaţionale în domeniul cinematografiei, maestru emerit în arte, deţinător al Ordinului „Gloria Muncii”, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 4 aprilie 1947 în satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia. În anul 1969 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. Concomitent cu studiile, a frecventat şi cursurile Studioului pentru tineret de pe lîngă „Moldova-Film”. În 1979, a absolvit cursurile de estetică şi dramaturgie cinematografică la Institutul de Cinematografie de la Moscova (VGHIK).

Din 1968, a activat în domeniul artei cinematografice. A fost redactor superior la Asociaţia de creaţie şi producţie a filmelor documentare de la Studioul „Moldova-Film”. Din 1986 a fost directorul artistic al Studioului de filme documentare „Viaţa”.

Desfăşoară o activitate didactică în calitate de profesor, conferenţiar doctor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, colaborator la Institutul de Istorie a Artelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În prezent, este cercetător-coordonator şi şeful secţiei artă cinematografică şi TV la Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM.

Debutul în scenaristică datează din 1970 cu filmul „Poarta începutului”. A realizat 100 de filme de lung şi scurt metraj în calitate de scenarist. În circa 40 de ani de activitate în domeniul cinematografiei a colaborat la sute de filme în calitate de redactor şi director artistic al Studioului „Viaţa” al Centrului Naţional de Cinematografie.

A făcut filme cu regizorii Emil Loteanu, Vlad Ioviţă, Gheorghe Vodă, Anatol Codru, Vlad Druc, Mircea Chistruga, Ion Mija ş.a. Pentru pelicula „Sînt acuzaţi martorii” (regie - Anatol Codru) despre problemele ecologice atît ale naturii, cît şi ale sufletului uman, în 1990 a fost distins cu Premiul de Stat. Anterior, a realizat un ciclu de filme despre problemele ecologice ce ţin de pădure, apă şi pămînt: „Ce te legeni, codrule?”, „Avut-am pămînt” (reg. Ion Mija) şi „A fost apa” (reg. Valeriu Vidraşcu). Are cîteva filme dedicate unor personalităţi - lungmetrajele „Cel care sînt” (Grigore Vieru), „Aici departe” (Dumitru Matcovschi), „Aria” (Maria Cebotari).

Dumitru Olărescu se ocupă de studierea problemelor ce ţin de istoria, estetica, hermeneutica filmului naţional. „O civilizaţie modernă are nevoie de ştiinţă şi cultură, pentru că un stat fără cultură şi ştiinţă este un stat decapitat”, a menţionat în cadrul unui interviu Dumitru Olărescu. A publicat zeci de articole ştiinţifice şi monografiile „Filmul. Valenţele poeticului” (2000), „Filmul la răspîntie de veacuri” (2009), „Dramă în stop-cadru” (2009) şi „Maria Cebotari între viaţă şi film” (2010).

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002563

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!