ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au parafat două acorduri

12:19 | 05.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite (EAU) au parafat acordurile între cele două state privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, precum și cel pentru evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate. Documentele au fost parafate în urma negocierilor grupurilor de experți, care s-au desfășurat în perioada 2–5 aprilie, în capitala EAU, orașul Abu Dhabi, informează MOLDPRES. 

Mihaela Gorban, şefa Direcției generale cooperare economică internațională a Ministerului Economiei, a precizat că părțile au convenit asupra organizării unei runde noi de negocieri pe marginea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, semnarea căruia va impulsiona atît relațiile comercial-economice bilaterale, cît şi va crea baza normativă pentru constituirea Comisiei interguvernamentale de cooperare economică între cele  două state. 

Cu referire la prevederile Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, sursa citată a menţionat că documentul va încuraja fluxul de investiții reciproce, prin crearea condițiilor favorabile pentru investitorii din ambele state, va reglementa condițiile de promovare şi protejare reciprocă a investițiilor şi va contribui la extinderea colaborării moldo-emirateze în diverse sectoare ale economiei. 

Cel de-al doilea document parafat, privind evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, va permite crearea condițiilor fiscale egale pentru toți agenții economici, care vor desfășura activitate de întreprinzător şi va crea premise pentru o cooperare sporită între autoritățile fiscale, în vederea combaterii evaziunii fiscale la nivel internațional. 

Mihaela Gorban a mai subliniat că după trecerea tuturor procedurilor naționale de avizare, părțile intenționează să semneze cele trei acorduri de colaborare bilaterală, pînă la finele trimestrului III al anului curent. 

Conform datelor Ministerului Economiei, actualmente în Republica Moldova activează 9 companii cu capital emiratez, care au efectuat investiții în economia națională de circa 40 milioane de lei. Comparativ cu anul 2015, în anul trecut, volumul comerțului bilateral dintre Republica Moldova și EAU a crescut cu 12,74%. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img17002576

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!