ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD și UE au lansat o linie de creditare în sumă de 10 mln de euro pentru IMM-urile din Moldova

14:58 | 05.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) au lansat astăzi o linie de creditare în sumă de 10 milioane de euro prin intermediul Mobiasbanca - Groupe Société Générale pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Linia de creditare EU4Business-BERD va oferi suport investițional întreprinderilor mici și mijlocii pentru a spori calitatea produselor şi a moderniza servicii, în conformitate cu standardele UE.

„Un sector privat de succes reprezintă piatra de temelie a dezvoltării economice a Moldovei și cu această nouă linie de creditare, BERD continuă să susțină întreprinderile locale. Această linie de creditare, cît și suportul mult apreciat din partea UE, va ajuta la perfecționarea standardelor și serviciilor, astfel încît întreprinderile să poată valorifica oportunități noi oferite de către DCFTA”, a declarat  Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chişinău.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că sectorul IMM-urilor este slab dezvoltat în Republica Moldova, iar acest suport vine să contribuie la evoluția acestuia. „Această linie de creditare este una fantastică din acest punct de vedere, care aduce bani care sînt foarte importanți și permit dezvoltarea afacerilor. În același timp, prevede și asistență tehnică, consultanță și ajutor în dezvoltarea proiectelor de business”, a subliniat oficialul european.

Finanțarea oferită Mobiasbancă – Groupe Société Générale marchează prima tranzacţie din programul BERD-UE, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile locale pentru a ajuta companiile să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor și standardului serviciilor.

”În 20 de ani am demonstrat că sîntem parteneri fideli ai băncii europene. Am avut 13 linii de creditare deschise de BERD prin instituția noastră”, a menționat directorul comercial al băncii moldovenești, Elena Guzun. Ea a mai adăugat că acordul de creditare, lansat astăzi, a fost semnat la începutul lunii decembrie 2016.

De credite pot beneficia întreprinderile cu mai puțin de 250 de angajați și cu o cifră de afaceri nu mai mare de 50 de milioane de euro. Creditele pot fi acordate pentru echipamente, camioane, construcții de clădiri industriale și altele. Valoarea maximă a unui credit poate fi de pînă la 3 milioane de euro, iar BERD poate acorda pînă la 15% o componentă de grant, a precizat Elena Guzun.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova, cu investiții de 1.1 miliarde de euro în peste 110 proiecte în sectorul financiar, industrie agroalimentară, infrastructură, sectorul energetic și cel de producere.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17002586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!