ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au fost declarate utilității publice de interes național

15:33 | 05.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a conductei de transport de gaze Ungheni-Chișinău. Documentul prevede exproprierea unor terenuri proprietate privată și ale unităților administrativ-teritoriale, care vor fi traversate de gazoduct, și despăgubirea proprietarilor, informează MOLDPRES.

Conducta care va avea o lungime de circa 120 kilometri și prin care Chișinăul va primi gaze din România va trece prin mai multe localități, inclusiv Rădenii Vechi, Todirești, Pîrlița (raionul Ungheni), Tuzara, Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova, Călărași. De asemenea, conducta va trece și prin extravilanul comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și Ghidighici (municipiul Chișinău).

Costul de achiziție a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați a lucrările de construcție sînt estimate la 600 mii de euro, potrivit Studiului de fezabilitate, constată Ministerul Economiei, care, în numele statului, va demara procedura de achiziție. Ministerul mai adaugă că organizațiile financiare donatoare ”vor supraveghea procedura de expropriere” și monitoriza în se măsură se respectă drepturile omului în aceste cazuri.

Ministerul Economiei menționează că interconexiunea sistemelor naționale de transport gaze prin intermediul unui gazoduct magistral, precum și extinderea acestuia spre Chișinău, ”constituie un obiectiv strategic” care va contribui la consolidarea securității energetice. Prin această conductă Republica Moldova va avea conexiune cu sistemul de transport gaze din regiunea Sud - Est a Uniunii Europene.

Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni – Chișinău, care reprezintă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din R. Moldova”, vor demara în viitorul apropiat. Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public TV, că termenul de dare în exploatare a gazoductului este anul 2019, însă lucrările vor fi finalizate pînă la finele anului 2018. Uniunea Europeană a majorat suma grantului pentru acest gazoduct de la 10 milioane de euro la 40 de milioane, a mai menționat prim-ministrul.

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții au acordat Republicii Moldova împrumuturi în sumă de 41 milioane de euro.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17002588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!