ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede excluderea imunității parlamentare

15:57 | 05.04.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri, convocat astăzi în ședință, a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede excluderea imunității parlamentare. Potrivit proiectului, ”imunitatea parlamentară, ca mijloc de protecție a mandatului parlamentar, nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunța”, informează MOLDPRERS.

De asemenea, ”nu este niciun privilegiu, contrar egalității cetățenilor în fața legii, aceasta fiind ca o garanție constituțională rezervată deputatului, fapt ce rezultă din imperativul statutului constituțional al deputatului și organului legislativ din care face parte, precum și al principiului potrivit căruia parlamentarii sînt în serviciul poporului”, se spune în aviz.

Săptămîna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea alineatului 3 al articolului 70 al Constituţiei. Alineatul (3) al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Totodată, modificarea nu va limita independenţa deputatului și nu va afecta dreptul lui la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută la art. 71 din Legea Supremă a țării. Astfel, deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului.

În aviz se mai face referire la Raportul Comisiei de la Veneția, în care se spune că ”pe de o parte, imunitatea parlamentară reprezintă, de fapt, o încălcare a principiului egalității în fața legii, care constituie un pilon fundamental al statului de drept. Pe de altă parte, aceasta ar putea genera un abuz din partea deputaților care comit anumite acte sau fapte prejudiciabile, folosind imunitatea parlamentară drept paravan pentru a se eschiva de la răspundere. Un alt motiv constituant ar fi subminarea încrederii publice în Parlament ca instituție”.

La fel, în aviz se precizează că, anterior, Curtea Constituțională s-a pronunțat pozitiv asupra excluderii inviolabilității deputaților.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17002590

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!