ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au dezvoltat afaceri cu susţinerea UE

12:11 | 06.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/.  31 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au creat, pe parcursul ultimului an, peste 120 de locuri de muncă şi au lansat noi produse şi servicii. Aceştia au devenit antreprenori datorită unui proiect susţinut financiar de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care au prezentat rezultatele obţinute la un eveniment organizat ieri la Tiraspol, transmite MOLDPRES.

Realizările participanţilor la proiect au inclus servicii de organizare a instruirilor în aer liber, un Centru de imagistică dentară, care deservește locuitorii raioanelor Șoldănești, Florești, Rezina, Rîbnița, o fermă de prepelițe, seră pentru cultivarea roșiilor cherry ş.a. Iniţial, acestea au fost doar nişte idei, transformate ulterior în afaceri. Antreprenorii au primit sprijin din partea UE de pînă la 13500 de euro și au beneficiat de instruiri în gestionarea afacerilor. 

„UE acordă atenție sporită antreprenoriatului în rîndul tinerilor și va continua să sprijine tinerii care decid să-și urmeze ideile de afaceri. Prin intermediul acestei inițiative, am ajutat oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului să-și urmeze obiectivele. Cred cu tărie că podurile de încredere construite prin afaceri, dar de asemenea, și prietenia voastră, vor contribui la dezvoltarea comunităților", a declarat Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în R.  Moldova, la evenimentul de finalizare a proiectului de abilitare a tinerilor în afaceri.

La rîndul său, Stefan Liller, adjunctul reprezentantului permanent al PNUD în ţara noastră, a subliniat că 18 granturi au fost oferite femeilor. “Avem un angajament ferm să ajutăm femeile care locuiesc în comunitățile de pe ambele maluri ale rîului Nistru să-și valorifice potențialul și vom căuta modalități suplimentare pentru a oferi un astfel de sprijin și în continuare”, a menţionat oficialul PNUD Moldova.

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor din comunitățile de pe ambele maluri ale rîului Nistru a fost realizat în două etape (anii 2013–2014 și 2015-2016). Ca urmare a acestuia, 71 de tineri s-au lansat în afaceri și au creat peste 300 locuri de muncă. 

Proiectul se înscrie în Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de UE şi implementat de PNUD. Prin acţiunile întreprinse acesta contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru prin implicarea mediului de afaceri, reprezentanților societății civile și ai autorităților locale în proiecte comune. Bugetul total al Programului este de 10 milioane de euro.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17002616

img17002616

img17002616

img17002616

img17002616

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!