ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul sistem electronic al achizițiilor publice va reduce cheltuielile cu 15 la sută

16:25 | 06.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Implementarea noului sistem electronic în procesul de achiziții publice va conduce la reducerea cheltuielilor cu 15 la sută, la o mai mare transparență și eficiență, a declarat Octavian Armașu, ministru al Finanțelor, în cadrul conferinţei „Reforma achiziţiilor publice: MTender – un instrument pentru afaceri corecte, transparenţă şi eficienţă”, desfășurată astăzi, informează MOLDPRES.

Conferința a fost organizată de Ministerul Finanţelor, în comun cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Proiectul a fost lansat în anul 2016 și se află la etapa pilot și cuprind achizițiile mici. Prima etapă de implementare a sistemului electronic va fi finalizată în aprilie 2017 și se va trece la etapa a doua. ”E-achiziții este un element al reformei achizițiilor publice pe care le implementăm, care sperăm că în anul viitor va cuprinde întreg ciclu de achiziții, de la planificare pînă la executarea proiectului”, a menționat ministrul.

În prezent, noul sistem este utilizat de șapte autorități contractante, inclusiv Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor și altele. ”Am vrut să testăm pe exemplul propriu sistemul electronic, pentru a ne convinge de eficiența lui și impactul pe care îl are asupra procesului de achiziții”, a spus Iuri Cicibaba, viceministru al Finanţelor. El a adăugat că au fost efectuate 12 proceduri de achiziție și s-a obținut o economie de 22 la sută din banii publici, care ar fi fost cheltuiți în cazul unor proceduri obișnuite.

”Doar depunerea ofertelor electronice au dus la o economisire. Astfel, majorăm transparența, creștem concurența”, a mai spus Cicibaba. „Vor avea de cîștigat nu doar cetățenii și statul, dar și oamenii de afaceri pentru că vor scădea costurile de tranzacționare”, a adăugat viceministrul.

În total, în Republica Moldova sînt trei mii de autorități contractante. În cadrul dezbaterilor ce au urmat după prezentarea raportului, oamenii de afaceri s-au interesat cum funcționează sistemul, care vor fi următorii pași, care este certitudinea că accesul la informațiile prezentate de agenții economici vor fi protejate și că va fi aleasă cea mai bună ofertă. 

E-achiziții ar putea să devină obligatorii și să cuprindă întreg lanțul de achiziții publice în mai 2018.

Achizițiile publice dețin o pondere importantă în bugetul public național. De exemplu, în anul 2014, valoarea contractelor de achiziții înregistrate a însumat 11,54 miliarde lei, ceea ce constituie 10,3% din PIB. În 2015, procurările de bunuri și servicii au fost în mare parte suspendate, din lipsă de bani. În 2016, achizițiile publice s-au ridicat la 10 miliarde de lei. În țările europene această cotă variază între 15 și 30% din PIB.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002633

img17002633

img17002633

img17002633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!