ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Vasile Dohotaru a vernisat o expoziţie personală la Biblioteca Naţională

18:12 | 06.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de grafică şi pictură cu genericul „Simboluri coregrafice” a artistului plastic Vasile Dohotaru, maestru în artă, laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 50 de lucrări, realizate de autor în sala de balet a Colegiului Naţional de Coregrafie din Chişinău.

Potrivit criticului de artă Eleonora Sîtnic, aceasta este o expoziţie-surpriză, aşa cum şi artistul este „o personalitate neordinară, cu o viziune neordinară şi care face o pictură neobişnuită”.

„Vasile Dohotaru nu descrie realitatea, ci o metamorfozează. Pînzele lui sînt nişte poeme lirice cu tentă filosofică. Este un admirator al frumuseţii feminine şi unul dintre cei care se arată preocupat de graţia, eleganţa şi plasticitatea figurilor feminine, în special, a celor antrenate în dans”, a subliniat Eleonora Sîtnic.

Criticul de artă Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a constatat că expresivitatea și spontaneitatea creatoare sînt elementele definitorii ale manierei stilistice a lui Vasile Dohotaru.   

Vasile Dohotaru s-a născut la 10 aprilie 1955, satul Curchi, raionul Orhei. În 1980 a absolvit Facultatea de Grafică şi Pictură a Universităţii Pedagogice de Stat „C. D. Ushinski” din Odesa, Ucraina. A avut expoziţii personale în R. Moldova, România, Germania, Franţa, SUA şi în alte ţări. În 2001, a fost distins cu titlul onorific „Maestru în artă”.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 28 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!