ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de artă contemporană cu tematică religioasă a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuşi”

11:58 | 07.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie de artă contemporană cu tematică religioasă „Hristos a înviat!” a fost vernisată ieri la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 80 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, realizate de peste 20 de artişti plastici: Ghenadie Jalbă, Vlad Afanasiu, Maria Mardare-Fusu, Andrei Mudrea, Constantin şi Dumitru Musteaţă, Vasile Dolinţă, Boris Jitari, Valeriu Vînaga, Virgil Tecuci, Iurie şi Dumitru Iazan ș.a.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că expoziţia cuprinde multe icoane, precum şi peisaje cu biserici şi mănăstiri de la noi şi de peste hotare.

„De fapt, expoziţia a fost o încercare  de a vedea cum se dezvoltă arta monumentală, pentru că, precum se ştie, arta plastică din Moldova se află între două mari culturi: europeană şi cea răsăriteană. Am constatat că artiştii plastici au multe lucrări de acest gen şi în viitor vom transforma această expoziţie în una de concurs”, a precizat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, expoziţia este una dintre cele mai interesante, la care participă şi artişti plastici care fac parte din artele vizuale. „Au fost expuse şi icoane care respectă anumiţi parametri ai artei bizantine şi neobizantine. În afară de aceasta, sînt lucrări care reflectă tematica religioasă prin intermediul unor monumente de arhitectură (biserici, mănăstiri), precum şi tablouri cu tematică evanghelică: Cina cea de Taină, Floriile, Deplîngerea ş.a. Este o expoziţie originală, care merită să fie apreciată la justa ei valoare”, a subliniat Tudor Stăvilă.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 23 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!