ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reforma sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă a fost discutată la Guvern

18:17 | 10.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/.  Conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă a fost discutat astăzi, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip. Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei au propus spre examinare Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat importanţa asigurării unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor de determinare a dizabilității, aspect stabilit şi în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018. „Scopul acestei reforme este fortificarea instituţiilor şi optimizarea proceselor, de altfel, această finalitate este valabilă pentru toate reformele de pe Agenda Guvernului”, a spus Pavel Filip. 

Conceptul discutat la şedinţă vizează crearea unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor prin distribuirea aleatorie a dosarelor între echipele de determinare a dizabilității din cadrul consiliilor regionale/teritoriale și cele superioare, realizîndu-se în același timp prevenirea și diminuarea cazurilor de corupție din sistem. 

Noua structură a Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă va fi constituită din 4 consilii regionale, în cadrul cărora vor funcționa 3-5 echipe de determinare a dizabilității, şi două consilii superioare cu rolul de examinare a contestațiilor și realizare a controlului. 

Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului prevede elaborarea şi aprobarea instrumentelor și criteriilor de determinare a dizabilității prin aplicarea modelului bio-psiho-social în evaluarea persoanelor. Totodată, va fi creată o pagină web cu posibilitatea programării on-line și va fi pus în aplicare un sistem informațional pentru evidenţa electronică a persoanelor cărora li se va determina gradul.

img17002745

img17002745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!