ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de M. Bulgakov va avea loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

16:52 | 11.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va avea loc joi, 13 aprilie, la ora 18.00, premiera spectacolului „Casa Zoikăi” în regia lui Vitalie Drucec, după opera omonimă a lui Mihail Bulgakov, informează MOLDPRES. 

Costumele și decorul spectacolului sînt semnate de Tatiana Popescu, din distribuție făcînd parte actorii: Silvia Luca, Doina Severin, Valentin Zorilă, Petru Oistric, Alexandru Pleşca, Ion Mocanu, Dumitru Stegărescu, Ghenadie Gîlcă, Ecaterina Gorcenco, Doriana Marginean, Mihaela Strîmbeanu ş.a. 

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc astăzi, regizorul Vitalie Drucec a menţionat că piesa a fost  scrisă acum 100 de ani pentru Teatrul „Vahtangov”, iar autorul o vedea  ca pe  „o bufonadă tragică prezentînd, pe sub măști, cîteva personaje create de NEP.” 

„Este o comedie virtuoasă și mistică; personajele visează cu ochii deschiși iluzii pariziene, spulberate de realitățile crude. De un secol încoace nu s-a schimbat aproape nimic, astfel încît piesa este destul de actuală şi astăzi. În spectacol  nu este nici un personaj pozitiv – toate sînt negative.  Am readus acţiunea în zona noastră, abordînd şi problema miliardului furat. Este exact ca la Bulgakov: iadul parcă e pustiu, însă dracii sînt peste tot…”, a  precizat Vitalie Drucec. 

În centrul spectacolului este Zoia Denisovna, o femeie de afaceri care organizează în apartamentul său o casă de toleranţă sub paravanul unui atelier de modă. Zoia beneficiază de înaltul patronaj al atotputernicului Boris Semionovici Gus. Nişte interlopi chinezi fac trafic de cocaină în subsolul spălătoriei şi i se strecoară Zoiei sub piele. La apogeu, unul din chinezi atacă, ucide şi jefuieşte nemilos şi dispare. Împrejur roiesc ameninţător reprezentanţi obscuri ai forţelor „de ordine”. „Iadul e gol, iar toţi diavolii sînt aici”, constată autorul piesei. 

Actriţa Silvia Luca a afirmat că aici nu e vorba de o ficţiune – spectacolul e foarte aproape de tot ce se întîmplă astăzi  la noi, iar  actorul Alexandru Pleşca a spus că joacă unul  din rolurile principale – cel al lui Alexandru Ametistov,  care încearcă să se descurce  şi el cum poate în această societate.

Potrivit secretarului literar Larisa Turea,  acesta „este un spectacol interactiv, în care scena se transformă într-un podium,  unde evoluează cele mai frumoase actriţe ale Teatrului Naţional”. 

Premiera anterioară a unui spectacol montat de Vitalie Drucec a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” pe 30 noiembrie 2016.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan) 

img17002770

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!