ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În oraşul Rezina vor fi construite mai multe locuinţe sociale

13:57 | 12.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Un bloc locativ cu nouă etaje pentru persoanele nevoiaşe urmează să fie edificat în oraşul Rezina, cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Lucrările de construcţie au fost lansate astăzi, în prezenţa autorităţilor locale şi centrale, comunică MOLDPRES.

”Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de colaborare dintre administrația centrală și locală, prin care ne propunem să îmbunătățim și să mărim fondul de locuințe pe întreg teritoriul țării. La Rezina vor fi reconstruite 72 de apartamente sociale cu 2, 3 și 4 odăi. Costul total al proiectului constituie 2,2 mln de euro. Din suma totală, 65 la sută a fost oferită de Bancă, iar alte 35% reprezintă contribuția, inclusiv nefinanciară, a autorităților publice locale. Toți cei implicați în proces cunosc condițiile și regulile stabilite de BCE şi, avînd experienţă din alte raioane, sper să finalizăm lucrările planificate în timp util”, a declarat la eveniment ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

La rîndul său, managerul proiectului de construcţie a locuinţelor sociale în R. Moldova, Iunona Lungul, a precizat că în acest scop la Rezina va fi reconstruit un bloc locativ cu nouă etaje. "În urma verificării stării tehnice a clădirii au fost identificate degradări nesemnificative, dar sînt necesare lucrări de consolidare a structurii de rezistență şi finisaje interioare a pardoselii, pereților și tavanelor. De asemenea, blocul va fi eficientizat energetic prin aplicarea unui strat termoizolant și vor fi montate instalațiile și rețelele electrice, trasate rețelele inginerești de aprovizionare cu apă și canalizare”, a  specificat  Iunona Lungul.

Conform unui Acord-cadru încheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, sînt cinci categorii de persoane care pot beneficia de locuințe sociale. Acestea trebuie să întrunească și anumite condiții obligatorii. Cei care își doresc o locuință socială nu o vor putea solicita dacă unul din membrii familiei dispune de un teren destinat construcției, de o locuință, a beneficiat de un credit preferențial din partea statului pentru procurarea unei case.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17002807

img17002807

img17002807

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!