ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost organizat un atelier de încondeiere a ouălor pascale

17:45 | 13.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Angajaţi ai Muzeului Naţional de  Etnografie şi Istorie Naturală i-au învăţat pe mai mulţi doritori să însușească noi practici de încondeiere a ouălor pascale în cadrul unui atelier, care s-a desfăşurat în perioada 12-13 aprilie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Elena Gumene, şefă de secţie la muzeul sus-numit, a menţionat că atelierul este organizat deja al şaptesprezecelea an la rînd şi chiar din prima zi acesta a fost asaltat de mai mulţi vizitatori - liceeni şi studenţi, copii şi maturi,  care au venit să cunoască arta încondeierii, precum şi principalele motive decorative şi semnificaţiile lor.

„Scopul nostru este de a prezenta şi promova acest meşteşug, precum şi de a completa colecţiile muzeului. Ouăle încondeiate aici vor fi etalate la expoziţia organizată a treia zi de Paşti. Drept surse de inspiraţie ne servesc motivele fixate pe mostrele păstrate în colecţiile muzeului. Cele mai vechi ornamente prezintă plugul, steaua, coarnele cerbului, crucea ş.a.”, a precizat  Elena Gumene.

Procesul de încondeiere a oului începe cu golirea acestuia de conținut cu ajutorul unei seringi, după care oul se spală pentru ca desenul să fie cît mai ușor de aplicat. Urmează încondeierea lui cu ceară și ulterior oul se vopsește.

În primii ani ai atelierului, vizitatorii erau instruiţi de către meşterul popular din Lalova, Rezina, Angela Don, apoi de Ecaterina Saviţcaia, care încondeiază  şi ouă de struţ. Ulterior meşteşugul a fost preluat şi transmis de către colaboratorii muzeului - Snejana Crudu, Elena Gumene, Vera Cristea, Irina Badiuc, Tatiana Strelciuc ş.a.

Cele mai vechi colecţii de ouă încondeiate, care se păstrează la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală sînt din 1906.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)   

img17002858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!