ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studioul „Moldova-Film” a împlinit 65 de ani de la fondare

12:07 | 17.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Studioul „Moldova-Film” a împlinit astăzi 65 de ani de activitate, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul Studioului „Moldova-Film”, Alexandru Vasilachi, a menţionat că evenimentul va fi marcat prin mai manifestări, ce vor fi organizate pe parcursul anului, în cadrul cărora se va face o retrospectivă a producţiei cinematografice realizate de-a lungul celor 65 de ani.

Potrivit sursei citate, în colaborare cu Televiziunea Publică Moldova 1, a fost elaborat un program special de promovare a filmelor de ficţiune, nonficţiune şi de animaţie din fondul Patrimoniului Cinematografic Național, care vor fi prezentate pe parcursul anului.

„De asemenea, vom organiza manifestări de comemorare a marilor personalităţi care şi-au consacrat viaţa şi activitatea cinematografiei naţionale: Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Gheorghe Vodă ş.a. Totodată, vom organiza premierele unor filme de scurt metraj pe care le-am realizat în ultimul timp la „Moldova-Film””, a precizat Alexandru Vasilachi.

În fiecare sîmbătă, filmele sînt prezentate la Moldova1 de către doctorul habilitat în studiul artelor, Ana-Maria Plămădeală şi doctorul în studiul artelor, cineastul Dumitru Olărescu.

În toamna anului 1940, la Chişinău a fost organizat punctul de corespondenţă cinematografică, care producea periodic reviste cinematografice, ocupîndu-se şi de dublarea în limba română a filmelor artistice. Baza tehnică de deservire s-a aflat mai întîi la Kiev (1940 – 1947), apoi la Odesa (1948 – 1952). Pe parcursul acestei perioade de timp s-a format o filială specială a studioului cu un stat de specialişti în domeniu (regizori, operatori, iluminatori etc.), care aveau scopul de a produce filme şi reviste cinematografice exclusiv pentru R. Moldova.

Demersurile înaintate de către Guvernul republicii în adresa instanţelor superioare au dus, în final, la emiterea la 26 aprilie 1952 de către Ministerul Cinematografiei de la Moscova a ordinului „Despre înfiinţarea la Chişinău a studioului de filme documentare şi cronică cinematografică”, acesta fiind reorganizat în 1957 în Studioul filmelor artistice şi de cronică „Moldova-Film”.

De-a lungul cîtorva decenii a fost realizată o galerie întreagă de filme, care au fost distinse cu premii  la diverse festivaluri internaţionale: „Balada haiducească”, „Ultima lună de toamnă”, „Omul merge după soare”, „Aşteptaţi-ne în zori”, „Poienele roşii”, „Se caută un paznic”, „Gustul pîinii”, „Această clipă”, „Fîntîna”, „Piatră, piatră”, „De-ale toamnei”, „Mariana”, „Haiducul”, „Dimitrie Cantemir”, „Lăutarii” ş.a.

Studioul „Moldova-Film” a devenit cunoscut în lumea întreagă şi aceasta datorită, în mare parte, a cineaştilor anilor ’60, absolvenţi ai VGIK-ului şi ai cursurilor superioare de scenarişti şi regizori din Moscova: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Nicolae Ghibu, Vlad Ioviţă, Gheorghe Vodă, Vasile Vasilache, Vlad Ciurea, Pavel Bălan, Ion Bolboceanu, Vasile Covrig, Filimon Hămuraru ş.a.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!