ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea antitutun a îmbunătățit semnificativ calitatea aerului în localurile de agrement, potrivit unui studiu

13:13 | 18.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Legea antitutun a îmbunătățit semnificativ calitatea aerului în cafenelele, barurile și restaurantele din capitală, potrivit datelor unui studiu prezentat astăzi de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul de programe al Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu, a specificat că studiul a fost realizat în luna februarie curent în 25 de localuri din capitală, dintre care în 14 localuri nu se fuma, iar în alte 11 se fuma. „În localurile unde se fuma s-a depistat un nivel ridicat de poluare a aerului, de 38 de ori mai mare decît cel admisibil. În restaurantele, cafenelele și barurile unde nu se fuma, calitatea aerului era una bună. Totodată, în localurile unde nu se fumează în urma implementării legii antitutun, nivelul de poluare a aerului s-a redus de 27 de ori”, a spus Țurcanu.

De asemenea, sursa citată a precizat că în restaurantele, cafenelele și barurile unde se fumează doar țigarete sau narghilea, aerul este la fel de periculos atît pentru sănătatea clienților, cît și a angajaților. „Chiar după intrarea în vigoare a legii, există localuri care încalcă prevederile. Un motiv ar fi amenzile prea mici sau poate relațiile amiabile dintre conducerea localurilor și reprezentanții instituțiilor publice”, a opinat Țurcanu.

Potrivit unui studiu realizat anterior de către Centrul PAS, peste 90% din localurile din municipiile Chișinău și Bălți respectă prevederile legii privind controlul tutunului.

Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform documentului, fumatul este interzis în localurile de tip închis, în mijloacele de transport, inclusiv cele private în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor sociale distractive şi de alt gen.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002915

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!