ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia va susține R. Moldova în reformarea domeniului de standardizare și infrastructură a calității

16:45 | 18.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Institutul de Standardizare din Turcia (IST) va propune în scurt timp spre implementare colegilor din Republica Moldova cîteva proiecte comune în domeniul infrastructurii calității și standardizării, care, într-un final, vor permite asigurarea populației cu servicii de calitate. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi la Chișinău de președintele IST, Sebahittin Korkmaz, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că președintele IST a adus mulțumiri autorităților R. Moldova pentru suportul acordat în organizarea celei de-a XXVI-a ședințe a Adunării Generale a Asociației Interregionale pentru Standardizare (IRSA), care va avea loc la  Chișinău,  în perioada 19–21 aprilie curent. Sebahittin Korkmaz  a mai specificat că prin organizarea acestei reuniuni țara noastră stabilește noi relații de cooperare cu partenerii din alte state, va avea acces la diferite fonduri, alocate de IRSA pentru implementarea programelor de modernizare și reformare în domeniul standardizării și eficienței calității. 

La rîndul său, ministrul Economiei Octavian Calmîc a salutat interesul Institutului de Standardizare din Turcia privind stabilirea unor relații de colaborare cu instituțiile de profil din Republica Moldova, inclusiv prin realizarea proiectelor investiționale și de alt gen în domeniul dat şi a exprimat convingerea că un nou impuls în dezvoltarea acestor relații  va fi dat și de ședința Adunării Generale a Asociației Interregionale pentru Standardizare. ”R. Moldova este interesată de dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Turcia în toate domeniile, deoarece experiența partenerilor turci ne permite realizarea mai multor proiecte importante în economia națională, stabilirea unor noi contacte de parteneriat reciproc avantajoase pentru ambele state”, a precizat vicepremierul. 

În cadrul  şedinţei Adunării Generale a Asociației Interregionale pentru Standardizare, care se va desfășura la Chișinău, va fi  discutat impactul activităților de supraveghere și inspecție asupra comerțului mondial. La reuniune vor participa peste 40 de reprezentanți din statele membre CSI, Albania și Turcia. Republica Moldova este membru al acestei organizații din momentul formării - anul 1991. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!